Македонската църква в момента има едно половинчато решение, това е първа стъпка, но то създава повече проблеми, посочи в предаването „Тази сутрин“ журналистът Горан Благоев.  

Той коментира решението на Св. Синод на Вселенска патриаршия да приеме в общение Македонската православна църква с името Охридска архиепископия.

„Има принцип на поместност, тоест на даденото място,  дадената държава и територия. Има поместна местна църква, която носи името на тази територия. Затова титлата на нашия патриарх е митрополит Софийски, тоест местоседалището му София и патриарх български, като Български се има предвид територията не етноса“, обясни той.

„Македонците настояват, че те са наследници на Охридската архиепископия, което е нормално, тъй като средището на тази архиепископия в Македония. Обаче тази архиепископия не би била възможна, ако я нямаше църквата на едно българско царство, тъй като във всички документи на Василий Втори Българоубиец изрично се казва, че: „Ние заварихме главата на тази църква в Охрид“. Тоест тази архиепископия без църквата на едно българско царство нямаше как да съществува като независима“, посочи Горан Благоев.

„Македонците ще имат проблем точно с името на църквата си, защото, ако названието Охридска архиепископия е само за територията на Македония, какво става с три епархии на македонската църква извън Македония, които са в САЩ,  Канада и Австралия, те са също част от тази църква“, отбеляза журналистът.

„Това решение е хвърлено някак си до развитието му на преговори със Сръбската патриаршия“, смята той.

„Аз се питам и Българската православна църква с кои очи ще излезе и ще каже: „Охридската архиепископия е наше историческо наследство“, при положение, че 2017 г. Господ им поднесе на тепсия Македонската православна църква,  когато те самите поискаха да ги приемате нашата църква“, каза още Горан Благоев.  

По думите му вече не е възможно Българската православна църква да стане църква майка на Македонската.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!