Годишният технически преглед е поскъпнал с 3,30 лв. без ДДС заради въвеждането на новите екостикери за вредни емисии на автомобилите. Това заяви в студиото на "Тази сутрин" изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" комисар Бойко Рановски.

Снимка: bTV

"Целта на този стикер не е само определяне на екологичната група, а да се извършват едни реални прегледи и автомобилите, излизайки от пункта за ГТП, да бъдат технически изправни и безопасни за всички участници в движението", каза той.

Екостикер получават всички автомобили от 12 юли, но тези, които са се явили на ГТП преди тази дата, няма да минават повторен преди следващата редовна дата.

Официално той ще бъде въведен след 1 януари 2022 г., само за зони и в определени периоди, когато кметът на определена община реши, че има силно замърсяване на въздуха и бъде въведена забрана за влизане на определени групи автомобили, които замърсяват повече.

"От този понеделник специално устройство заснема номера на превозното средство и километража, което гарантира, че то е в пункта за преглед. След като прегледът бъде извършен и отделяните вредни емисии бъдат измерени, данните се записват върху чип, който се намира вътре в екостикера. При следващ преглед, ако автомобилът вече разполага с такъв стикер, ГТП ще започне с разчитане на данните от чипа", добави комисар Рановски.

В момента работи и колцентър за въпроси, свързани с поставянето на екостикерите, за служителите на пунктовете на ГТП.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!