След инцидента с детето, изритано от пони, община Благоевград обеща да затегне контрола в парка над града. 

Собственикът на понито е установен и му е наложена глоба. 

8-годишното момиченце е със спукан череп. Днес ще бъде изписано от Пирогов. 

Трите понита се разхождали необезпокоявани в парка от 3 месеца, твърди охранителят Пламен Величков. По думите му кончетата са агресивни. 

Отговорността първо е на собственика на животните, община Благоевград е определила реда за отглеждането на тези животни и местата, където не могат да бъдат пускани, коментира Любен Милев - зам.-кмет на община Благоевград. 

Снимка: btvnovinite.bg

Той припомни, че паркът е общинска собственост, а животните е трябвало да бъдат задържани. "Оборът, в който се отглеждат, е съвсем наблизо, селото е близо. Имало е и прасета в този парк", каза зам.-кметът. 

Собственикът на животните вече е установен и ще бъде глобен с 500 лв. 

"Това не го притеснява, предвид неговото социално положение. Познаваме го и мисля, че същият човек няма да си вземе поука, затова ще те търсим съдействие от правораздавателните органи", заяви Любен Милев.

Снимка: btvnovinite.bg

Д-р Константин Костадинов от областната дирекция по храните в Благоевград съобщи, че е съставено предписание на собственика на понито и е препоръчано да не извежда животните си извън обекта си. 

Ние не можем да му забраним да извежда животните, но трябва да има придружител, отбеляза той.

В момента "придружители" на животните са двама полицаи. 

На километър над парка се намира стопанството на собственика на понитата. От вчера то се охранява от полиция. 

До този момент стопанинът им не се е поинтересувал от тях. По закон безстопанствени животни трябва да бъдат отнемани, но община Благоевград няма подходящо място, където да ги настани. 

Зам.-кметът на общината призова гражданите да подават сигнали, когато видят безстопанствени животни в паркове и градини, както и в междублоковите пространства.