Тонове боклуци са натрупани само на метри от железопътната линия, която минава през "Горна баня" и "Факултета". За това ни сигнализира зрител на bTV.

"Това виждат през прозорците всички пътници във влака Перник-София, минути след напускането на гара "Горна баня". Боклуците са тук с години и никой не почиства мястото". Това е и коментарът към сигнала. 

Снимка: btvnovinite.bg

НКЖИ ежедневно хвърля труд, средства и време за осигуряване габарита на железния път. Случвало се е влакът да спира заради боклуци на линията, възможността и рискът да се запали сметището са огромни, посочи в предаването „Тази сутрин” по bTV инж. Първан Рахталиев от НКЖИ.

Той обясни, че през последните 12 години НКЖИ е похарчила над 6,5 млн. лева за ремонт и почистване на тази отсечка. "Имали сме пет големи почиствания с механизация и голяма организация. Изхвърлят се и метални отпадъци, контейнери, пълни с боклук, се бутат на пътя”, посочи още той. 

Снимка: btvnovinite.bg

Тук беше почистено основно преди година и половина, отбеляза и кметът на район "Красна поляна" – Иван Чакъров. 

След всяко чистене за месец – два нещата се влошават, а след още месец – два все едно не е чистено, обясниха още Иван Чакъров и инж. Първан Рахталиев. Според тях решението е в изграждането на защитна стена по цялата линия. За част от релсовия път вече има изградено такова защитно съоръжение.