„София ДокуМентал“ се завръща със селекция от най-актуалните истории за времето, в което живеем, под формата на програма от документални филми и документална аудиопрограма.

Четвъртото издание на Международния филмов фестивал с фокус върху човешките права ще се проведе между 18-и и 25-и септември 2023 г. Фестивалът ще представи внимателно подбрана програма от 20 филма с престижни международни награди, разказващи най-наболелите, най-актуалните и най-неотложните истории за времето, в което живеем. 18 от филмите са премиери за България, съпътствани от ексклузивни дискусии с режисьорите и редица други специални събития.

През седмицата, посветена на художественото документално кино, ключови културни локации в София, сред които pop-up киното под куполите на Ларгото, „Дом на киното“, кино „Одеон“, Чешки център, Гьоте институт и други, ще отворят врати за публиката на „София ДокуМентал“.

 

„Смело мога да кажа, че това е документалното събитие на годината – толкова нови и добри филми в България се показват само на „София ДокУментал“. От тази вечер до следващия понеделник зрителите са добре дошли в софийските кина“, коментира в „Тази сутрин“ продуцентът Мартичка Божилова, която е и организатор на събитията у нас.

Тази вечер програмата започва в Ларгото с филма „Родина“ за ситуацията в Беларус от гледна точка на младото поколение и задължителната военна служба.

Какво още можем да видим на фестивала - чуйте във видеото от Мартичка Божилова.