Жена на 104 години е изписана от видинската болница със синини. Снимките, публикувани в социалните мрежи, са смущаващи. Те са публикувани от нейната правнучка Севда.

„Ние не видяхме нищо при изписването. Видяхме синините едва когато решихме да я преоблечем вкъщи“, обясни внукът на столетницата Емил Трифонов в ефира на bTV.

Неговата майка му е разказала, че 104-годишната му баба е била вързана за леглото. Тя видяла това, когато отишла да оправя документи в болницата.

„Взехме си я у дома, но тя беше неадекватна, гледаше само в една точка“, разказа още Емил Трифонов.

Столетницата е била настанена в болницата заради бъбречна недостатъчност. Лежала е в болницата пет дни.

„Тя ни каза, че са ѝ давали само вода с лъжичка и нищо друго. Не можела да пие от чаша или от шише с вода. Ние ѝ занесохме банани и други неща, за които знаем, че обича. Никой обаче не ѝ е дал храна“, разказа още нейният внук.

104-годишната жена сега е по-добре, но близките ѝ твърдят, че е била премръзнала и скована.

„На моменти пациентката е била психомоторно възбудена в резултат на прекаран мозъчен инсулт и корова атрофия. За да бъдат проведени лечебните мероприятия – венозни инфуции и постановеното на спазмолитици и антибиотици, временно ръката е била фиксирана. Показаните синини не отговарят на тази имобилизация (фиксация – б.р.). Вероятно синините са от промени, които са характерни за толкова възрастен човек“, обясни д-р Богдан Томов, директор на лечебното заведение.

След излъчването на репортажа от Изпълнителна агенция „Медицински надзор" съобщиха, че започват проверка на случая в болницата във Видин.

Тя започва още днес, а министърът на здравеопазването и обществеността ще бъдат запознати с резултатите от проверката след приключването ѝ, уточняват от там.

Районната прокуратура във Видин също се самосезира по публикациите в социалните мрежи и след репортажа в медиите.

По случая е възложено извършването на проверка от РУ-Видин, като се снемат сведения от всички запознати със случая лица, включително от медицинския персонал и лекарите, полагали грижи за болната. Разпредено е да се изиска и цялата медицинска документация от лечебното заведение.