„На мен ми се струва, че нелепостта на събитията и стечението на обстоятелствата блокираха кораба „Царевна“ там на пристанището. Както стана ясно от думите на капитана, никой не се е опитвал да го използва като жив щит, никой не се е качвал на кораба, така че действително той беше употребен за сериозна пропаганда от руска страна. Тиражираха се версии, че са заложници, че са пленници, което са спекулации. Важното е те да се приберат живи и здрави“.

Това коментира бившият шеф на разузнаването генерал Димо Гяуров в „Тази сутрин“ по повод ситуацията с блокирания кораб с български екипаж в Мариупол.

„Предполагам, че това недоразумение, което се получи в общественото пространство, е резултат от, може би, това, че някой се е похвалил повечко, отколкото трябва,  друг не е разбрал и трети е бил заблуден. Нали не си представяте, че един отряд командоси по време на военни действия ще отидат там на кея и със сила се опитват да извлекат екипажа от борда на кораба? Няма как да се получи, а ако евентуално нашите служби, нашето военно разузнаване под някаква форма е участвало в цялото това нещо, което много нелепо беше наречено операция, защото в никакъв случай то не е операция във военния смисъл на думата, ако е участвало, то има е било в сферата на военната дипломация. Нещо повече, идеята е да се създадат контакти с едната, и с другата страна и да си договори прозорец за безопасно извеждане на хората“, каза Гяуров относно участието на българската държава с евакуацията на моряците.

„Аз съм сигурен, че кризисният център във външно министерство е работил категорично за установяване на контакт с едната и с другата страна“, каза Гяуров.

Според бившия шеф на разузнаването е трудно да се прогнозира докога ще продължи войната.

„Очаквам военните действия да се концентрират в района на Донбас и да бъдат изключително кървави. Може би ще се случат класически танкови сражения, но дотук Украйна демонстрира изключителни военни способности. Изключителен боен дух. Аз се възхищавам на украинската армия. Тя направи нещо, което никой не очакваше от нея“, каза Гяуров.

Според него Русия иска да установи сухопътна връзка с Крим и това е била една от първоначалните цели на инвазията.

Бомбардировките срещу другите градове продължават, за да се „покаже, че Русия поддържа темпото“ на войната, смята Гяуров.

В отговор на въпрос дали при установяване на геноцид в Украйна е възможна намеса на други държави във войната, Гюров заяви: „Възможна е намеса на трета държава, но при определени условия. Няма как дори да бъде постановена присъда по отношение на конкретно лице, а тя да бъде приложена извън териториите на юрисдикция на приложното поле на тези норми“.