„Не вярвам руското посолство да бъде затворено. Предполагам, че това е по-скоро един дипломатически блъф в момента“, каза в „Тази сутрин“ Димо Гяуров, бивш директор на НРС.

„Не би трябвало нашият премиер да влиза в какъвто и да е диалог с който и да е посланик, още по-малко с другарката Митрофанова. Не би трябвало да се предприема абсолютно нищо, защото ревизията на решението на един кабинет е унизително както за самия кабинет, така и за цялата нация“, смята Гяуров.

„Без да съм видял нотата, останах с впечатление, че тя произхожда само от посолството и не се позовава на изрични оказания от външното министерство на Русия, което в случая никак не е ангажирано. Според мен Митрофанова блъфира и оказва класически вътрешнополитически натиск“, на мнение е Димо Гяуров.

По думите му Митрофанова се е позовала на това, че не са ѝ предоставени никакви доказателства и допълни, че българската страна не е задължена да направи това.

„Много често държавите не събират доказателства, годни за съд, когато става дума за шпионаж поради дипломатическия имунитет на хората, които обикновено се занимават с това. Доказателства се събират тогава, когато има подозрение, че участват граждани на съответната страна, която е обект на шпионаж, за да могат да бъдат предадени на съд“, обясни още Гяуров.