Вчера шофьор на училищен автобус получи инфаркт зад волана, в последния миг от живота си обаче успява да спаси живота на 13 деца, които прибирал към домовете им.  Днес семейството му го изпраща в последния му път.

Инцидентът се случва в село Слокощица, Кюстендил. Шофьорът усеща, че му става лошо и за да омекоти удара се блъска в ограда на къща. В нея живее баща на едно от децата, пътували в автобуса. Той оказва и първа помощ на шофьора.

„Бях в двора на къщата и чух силен удар, видях, че до оградата на къщата е паркиран автобуса с деца от Природо-математическата гимназия в Кюстендил, в него беше и дъщеря ми. Шофьорът беше полегнал на другата седалка, беше му станало лошо. Изведох децата и започнах оказване на Първа медицинска помощ.  Пристигнаха две линейки и екип на полицията”, заяви Румен Костадинов, родител.

Детето на кмета на с. Слокощица също се намира в автобуса. Той заяви, че наклонът на улицата е над 30 градуса и е можело да стане голям инцидент. 

„В деня след катастрофата, част от децата бяха в шок, други въобще не бяха разбрали – толкова добре се е справил шофьора в последните си минути. Ние направихме среща с психолог с всяко едно от децата. Те са възстановени, добре са, благодарение на геройството на чичо Румен”, заяви Екатерина Паскалева, директор на ПМГ.

Община Кюстендил има намерение да присъди посмъртно званието „почетен гражданин” на шофьора Румен Архипов.