Германия е готова на компромис за гратисни срокове, за да влезе в сила петролното ембарго срещу Русия. Това заяви в специално интервю за bTV държавният министър по европейските въпроси на федералната република.

Как Берлин се готви да намали зависимостта си от руски енергийни източници и защо наложи европейско вето на инвестиции за атомната енергия - с Анна Люрман разговаря Кристина Баксанова.

Г-жо държавен министър, в последните дни тече дипломатически маратон. За какво се подготвя Европа с тези срещи?

Действително водим много разговори в най-различен формат. Външните министри на Г-7 имаха среща преди дни. С министрите на външните работи от НАТО бяхме в Берлин. Непрекъснато провеждаме срещи в рамките на ЕС с една цел – решително да реагираме на руската агресия. Само ако сме единни и действаме заедно -  солидарно и съгласувано,  можем да успеем  да гарантираме сигурност и благосъстояние в Европа.

По шестия пакет санкции – петролното ембарго,  все още няма постигнато съгласие. Някои държави, сред които и България, които са по-зависими от руския петрол, се нуждаят от удължаване на сроковете, за да намерят алтернативи. Каква е германската позиция? Има ли според Вас възможност за компромиси?

Много е важно да приемем такива санкции, които да вредят повече на Русия отколкото на нас в Европа. Това е германската позиция.  Затова проявяваме голямо разбиране, ако някои държави се нуждаят от по-дълъг период, за да извършат това излизане от руските енергийни доставки. Мисля, че по отношение на преходните периоди, ще е възможно да се постигнат компромиси. Разговорите в Брюксел, които в момента се водят, са много конструктивни. Важно е да запазим това единство в Европа.

В момента се говори повече за войната в Украйна и за санкциите срещу Русия. Темата за опазването на климата като че ли се остава настрани. Германия води ли разговори с Брюксел за това, отново да я върне в действие?

От моя гледна точка, вече предприемаме много мерки, които са полезни и за двете теми. От една страна да покажем на Русия, че ще трябва да плати висока политическа и икономическа цена за агресията в Украйна, налагайки санкции. И от друга полезно е за климата, като именно се отказваме от доставки на изкопаеми  енергийни източници. И затова именно това, което правим, е в услуга и на двете цели. Пределно ясно е например, че възобновяемите енергийни източници са полезни не само за климата, но представляват и енергия на мира, защото увеличават независимостта ни от автократични доставчици на енергия. За това много говорим в Брюксел. Има и много конкретни планове от страна на Европейската комисия – плана REPowerEU например, "Fit for 55". В тези области е важно да продължаваме усилията за възобновяема енергия и енергийна  ефективност, но и по други теми в областта на климата. Като например общата ни позиция за следващата конференция за климата през ноември. И по нея се водят разговори с Европейската комисия и с нашите партньори, с българското правителство.

Когато говорим за разширяването на ЕС, все по-често тема са Западните Балкани. В България политиците често говорят за натиск от държавите от ЕС, а в Скопие се говори все за последни срокове. Неотдавна и Вие бяхте в Скопие. Смятате ли че може да се намери решение на тези спорове?

Вярвам, че сме много близко до решение. На всички ни е ясно - като едно задружно европейско семейство, че е в интерес на всички ни, Западните Балкани да са едно стабилно място, Западните Балкани да са част от европейския дом. Мисля, че всички сме единни в тази цел. Сега се водят разговори за пътя за постигането й. И съм убедена, че скоро ще обединим позициите си.

За това готова ли е Германия да плаща газ в рубли четете на businessnovinite.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!