„На този етап рискът от тежки реакции след ваксина за COVID-19 остава нисък“, заяви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков в „Тази сутрин“.

По думите му предимството, че сме в Европейския съюз е огромно, защото имаме ранен достъп до ваксините.

„Недостатък е, че ЕС е един огромен конгломерат от държави и няма как скоростта на ваксиниране да е такава като в Израел, например. Към днешна дата там са ваксинирани 15% от населението“, коментира Момеков.

Той е категоричен, че дори след старта на масовата ваксинация ще трябва да живеем с маски и спазване на дистанция за по-дълъг период от време.

По повод идеята във Великобритания да забави слагането на втората доза от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, за да се обхване по-голям дял от населението, Момеков коментира, че това не е добра идея.

Той заяви, че след като ваксината е тествана с две дози, значи трябва да се поставят и двете, както е разписано от страна на компанията производител.

„Безпрецедентен ще бъде опитът на човечеството да се опита да постави няколко милиарда ваксини за кратък период от време. Това е зловещо логистично мероприятие“, смята Момеков.

Той допълни, че на този етап се счита, че новият щам на коронавируса ще се повлияе от ваксините.