„Няма съмнение, че ще се почви нов политически проект, който ще се роди от състава на предишния кабинет. Той има шансове, защото не проработи досега функциониращият модел, при който се създава един национален лидер и заема властта в държавата", коментира в "Тази сутрин" медийният експерт доц. Георги Лозанов.

"Слави се готвеше да бъде този следващ лидер, но това не се случи. Смятам, че най-после ще се подкрепят политическите експерти от вида на Петков и Василев, които има повече или по-малко във всички формации, но те седят на резервната скамейка. Мисля, че на тези избори ще трябва напред да отидат те и на базата на това ще се преформулира вота", на мнение е Лозанов.

„Тук е много интересен въпросът за взаимовръзката между бъдещ проект на Петков и Василев и хората, които стоят около президента и той самият като фигура. Всичко това се роди, защото всички като че ли подходиха  много несериозна. Затова не съм особено оптимист за третите избори", коментира от своя страна журналистът Ивайло Цветков-Нойзи.

Георги Лозанов отвърна, че противоречие няма и той също смята, че Румен Радев прави опити да застане в лидерска позиция, но мисли, че президентската партия е „дървено желязо“.

„Няма президентска партия в България и който се опитва да направи такава, ще катастрофира. Тази партия, която могат да направят Петков и Василев, има шанс, ако много бързо се еманципира от президента“, коментира той.

Според политолога Калоян Велчев президентът е силен, когато има криза както в момента. Той допълни, че ако се появи нова сила, ролята на президента веднага ще намалее, а кризата ще бъде преодоляна, защото ще се формира управление.

„Ролята на Радев в момента бе полезна, защото той успя да олицетвори тази промяна, която партиите не успяха, но тази роля наистина не може да продължи вечно. Следващото служебно правителство едва ли ще бъде толкова популярно, защото ще му се наложи да се занимава с проблеми и защото ми се струва, че обществото се насити от всичко“ коментира още той.

По повод позиционирането на евентуалната нова формация Ивайло Цветков коментира, че неслучайно тя не се позиционира никъде и това е много добре обмислено. Според него по-голямата опасност е какво ще стане с кризите, които предстоят.

„Беше ясно, че се иска промяна. Тя ще се състои именно в смяната на лидерската политика с експертната такава“, смята Лозанов.