„Това, което прави Борисов, е рисково, но е показателно, защото неписаното правило най-голямата политическа сила да излъчи кандидат за председател на парламента и той да бъде подкрепен от останалите, независимо кой какви гласове е спечелил на изборите, беше едно от основните неща, които се счупиха през последните 2-3 години“, каза политическият анализатор Георги Харизанов в ефира на „Тази сутрин“ за предложеният председател на Народното събрание от ГЕРБ-СДС.

Припомняме, че вчера, 18 юни, от ПП-ДБ обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Рая Назарян от ГЕРБ-СДС за председател на Народното събрание, както и кабинет с първия мандат.

„Няма писано правила, но това си е техния избор. „Има такъв народ“ пък, които сме чували да казват, че най-голямата политическа сила има право да има председател, днес ще подкрепят Рая Назарян, но аз не смятам, че това ще ни покаже какво ще се случи с правителството. Това, че ИТН ще даде гласовете, за да бъде председател тя, съвсем не означава, че ИТН ще се съгласи официално да бъде част от правителството“, каза Силвия Великова, журналист.

ГЕРБ и ДПС събират общо 115 депутати, което означава, че за да имат пълно мнозинство от поне 121 гласа, им трябва подкрепата на още поне шестима народни представители. Каква е възможността те да идват от различни политически формации, коментира Слави Василев, политически анализатор.

„Счупването на държавата си пролича още вчера и по настроението на Борисов, който по време на пресконференцията показа, че очевидно не иска да се занимава с управление. Аз също ще се присъединя към мнението на г-жа Великова, която казва, че дали ще се избере, или няма да се избере председател, няма да бъде показателно за това дали ще имаме устойчиво мнозинство. По-скоро няма да се стигне до това“, каза Слави Василев. 

Във вчерашния ден, 18 юни, имаше среща между ГЕРБ-СДС и представители на „Има такъв народ“. Говорили са за политики, но не и за подкрепа за правителство.