Заведенията не трябва да отварят преди 1 март. Това каза в „Тази сутрин“ ген. Венцислав Мутафчийси, председател на Националния оперативен щаб и началник на ВМА.

„Когато настояхме за налагане на по-крути мерки, работехме с една скала на „Оксфорд“ за твърдост на мерките и какво отражение дава като спадане на заболеваемостта. Също така има една тексаска скала за това кои бизнеси водят до по-голям риск от заразяване. Тя е от 1 до 9. Баровете и нощните заведения са на върха на тази пирамида с 9. Ресторантите са в следващата група, където рискът от заразяване е 7 и 8. При ресторантите с външна площ рискът е минимален – около 3. Хипермаркетите са с опасност 4 по тази скала, а фитнесите – с 6“, обясни Мутафчийски.

"В момента се намираме в чудесна кондиция. Една от малкото страни сме, която е в оранжевата, а не в червената зона. Защо искаме да излезем от това благоприятно положение?", попита той.

Ще има ли трета вълна?

„Британският вирус е вече в България. Кога той ще доминира в предаването, не можем да кажем. Но ако съдим по Великобритания, където това стана за около два месеца, това е доста алармиращо. Между 30 и 70%, според различни източници, той е по-заразен“, каза Мутафчийски.

Кои маски предпазват?

„Нито шаловете, нито шлемовете могат да изиграят тази роля, която изиграват маските по отношение на предпазването от коронавируса. Много ефективни са маските от вида FFP2, но те трябва да са без клапа“, обясни Мутафчийски.