Руши се фасадата на емблематичната сграда на Художествената галерия в Силистра. Постройката е на 130 години и дори присъства в герба на града.

Няма картичка или рекламен постер на Силистра, в който да не присъства строената преди 130 години сграда на педагогическото училище. Преди близо половин век тя става галерия –  с една от най-богатите колекции в България.

В нея има творби на Златю Бояджиев, Стоян Венев, Владимир Димитров-Майстора, Бенчо Обрешков и много други класици и съвременни автори.

Културен център на много прояви, а и на посещения на деца, където да развиват своя вкус към красивото. Времето обаче започна да слага отпечатъка си.

„Сградата плаче да бъде ремонтирана. Започна да пада декоративно-скулптурната украса, свлякоха се кулите. По време на дъжд прониква вода на тавана. Така или иначе е необходимо да се направи ремонт и то спешно“, каза директорът на галерията Йордан Колев.

В общината предприемат ремонт с европейски средства. Подписват договор през 2019 г. за милион и половина лева, но вместо да започне работа следващата година, изпълнителят се отказва. Намирането на друг се оказва нелесна задача поради културно-историческото значение на обекта и нуждата от квалифициран занаятчийски труд.

„Подхождаме от години отговорно към сградата, приоритет е за община Силистра, държа да подчертая. Ще направим всичко възможно за нейното укрепване, за реновиране на покрива, който е много важен, за да не протича към вътрешността на сградата“, каза д-р Мирослав Тодоров, зам.-кмет на община Силистра.

И докато с пластмасовите бутилки служителите се опитват да опазят помещенията сухи, от 30 години е назрял за решаване и друг проблем – фондохранилището на галерията не е климатизирано.

„Зимно време в галерията е много студено, прониква влага така или иначе, рамките се измятат, картините се лющят - не можем да ги опазим. Ние искахме да сложим климатици, но ни спряха. От София се обадиха никакви климатици да не слагаме. Така се случило с Националната художествена галерия, даже пробили дупки за климатиците, но в един момент им казали край“, обясни Йордан Колев.

Въпреки проблемите на сградата обаче, служителите заявяват, че когато галерията е отворена, опасност за евентуалните посетители няма.