Отношенията ни с Република Северна Македония са сред основните акценти в последното проучване на "Галъп интернешънъл болкан".

Огромната част са за присъединяването на РСМ към ЕС, но го обвързват с изпълнение на условията по договора.

„Увеличава се делът на тези, които казват, че при никакви условия не бива да подкрепяме Северна Македония за членство в ЕС. С около 6-7% се увеличават те и с около 10 пункта са повече тези, които казват само при изпълнение на договора“, обясни в "Тази сутрин" социологът Първан Симеонов.

Той добави, че спада делът на отговорите "не знам" и тези, които формират мнение, отиват в сдържана или твърда позиция.

„Което ясно показва, че позициите в българското общество са по-твърди спрямо Скопие и може би това ще е предизвикателство пред новия кабинет“, коментира Симеонов.

Снимка: bTV

По думите му в момента Румен Радев е най-харесваната фигура, като за първи път от 2009 г. насам, макар и с малко, виждаме доверието да е по-високо от недоверието относно правителството.

Снимка: bTV

„Едно от най-големите предизвикателства пред този кабинет ще е материалното положение на хората, които очакват покачване на цените. Стойностите са рекордни – 90% очакват повишаване с една или друга скорост на основни стоки. Това показва замерването ни преди три месеца“, добави Първан Симеонов.

Данните на „Галъп интернешънъл“ са от последната вълна на изследване „лице в лице“ между 6 и 14 януари с добавка от предходната вълна – през декември 2021 г., както и с ретроспекция от предходното близо десетилетие на изследвания. В последната вълна на изследване са участвали 805 пълнолетни българи лице в лице.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!