Доброволци ще помагат на деца на медици и учители, загубили живота си на първа линия в борбата с коронавируса. Фондация „За доброто“ с проект за учредяване на специална стипендия.

„Идеята за фонда се роди от чисто човешката ни съпричастност и от чувството ни за дълг. Чувстваме се длъжни да помогнем на тези семейства, защото техните близки загубиха живота си, работейки във високорискова среда“, каза в „Тази сутрин“ Свилена Георгиева, изпълнителен директор на фондацията.

„С ясната идея, че не можем да заместим родител решихме поне да се опитаме да помогнем финансово. Определихме една стипендия от 500 лв. на месец – или това е 6000 лв. за година на дете“, обясни тя.

Има критерии, по които ще се дава помощта. Родителят трябва да е медик или учител и да е починал от коронавирус в рамките на епидемията в България. Трябва доходът в семейството да не надвишава средният за страната на член от семейството. Детето трябва да е под 18-годишна възраст и да не получава друга подобна помощ.

„Нашата кауза е дългосрочна. Надяваме се да подпомагаме тези деца до навършването на 18 г. Разчитаме много на корпоративни дарения и на устойчиво дарителство“, каза Свилена Георгиева.

Тези стипендии ще се отпускат само при подписването на договор, в който е разписано, че парите ще отиват по банков път, тоест те ще са лесно проследяеми. „Фондацията ще предоставя и годишна отчетност.

"Освен това на сайта ни ще качваме всички решения на обществения съвет, който е другият гарант за прозрачност“, поясни Георгиева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!