Въпреки трудности, фестивалът в Копривщица привлече над 5 хиляди участници. Пред нас като народ остава една много важна задача и тя е да се предават традициите на фолклорното ни богатство. Усилия в тази посока не липсват, но има какво да се желае. 

“Мисля, че в образователната система не се получава достатъчно образование за това”, каза доц. д-р Веселка Тончева.

“Може да бъде обхванато и застъпено. Това е възбуден интерес на младите хора и децата към тази култура. Независимо дали става въпрос за музика, танци, облекло, традиционна храна. Така както има някои дефицити, така има и много млади хора, които са силно запалени по това”, добави тя. 

Според Тончева институтът за фолклористика с етнографски музей, съхранява едно знание, което винаги сме готови да поднесем. 

“Да разказваме, да даваме материали. Ние сме едни от хората, които могат да работят за това, стига да има желанието. Млади хора имат интерес, имат какво да научат и си мисля, че това е важно в нашето време да го имаме като някаква опора”, смята тя. 

“Богата земя сме. Богат народ сме с история, с много пластове и до ден днешен би трябвало да познаваме тази култура, да се гордеем с нея и да учим децата”, каза Тончева.