Наричат Феликс Каниц Колумб на Балканите. В средата на XIX век по поръчение на австрийския император той е изпратен по българските земи, за да ги изследва. И, понеже е блестящ художник, Каниц пръв подкрепя пътеписите си с красиви картини и графики на родината ни.

"Илюстрациите на Феликс Каниц са един документ за онова време и представляват една снимка на България преди Освобождението, по време и след Руско-турската война", разказа изследователят Росен Петков.

В разгара на Руско-турската война ролята на Каниц се оказва незаменима - когато правят военните си планове, руснаците използват именно неговата подробна карта на българските местности.

"Тя е една доста голяма, много подробна карта, на Северна България, както днес я наричаме - частта между Стара планина и Дунав. Тази много подробна карта помага на руските войски за офанзивата през Дунава, защото по това време турците са имали доста лоши познания по картографи. Турските описания на местности обикновено са толкова крачки до там, час и половина до там и разбирате, че една армия не може да се ползва от такива сведения", разказа Петков.

Картата по-късно е използвана дори от Берлинския конгрес, когато се коментира разделението на българските земи и по нея се очертават границите на Княжество България.

Месеци по-късно войната е спечелена. Учредителното събрание през 1879 г. решава паметен монумент да възвеличае победата. Той е издигнат години по-късно на мястото, където са водените героичните боеве от Шипченската епопея.

"Всъщност по време на руско-турската война сегашният връх Шипка е бил връх Свети Никола, а връх Шипка е на около километър разстояние от него", разказа Росен Петков.

Така и до днес съществува объркване. Паметникът всъщност е на по-внушителният връх, а самият връх Шипка е в страни от паркинга, обрасъл в храсти.

"Връх Свети Никола е основен връх, на който се окупира руската армия. На този връх се разполагат и редица батареи, които обстрелват стоящите отсреща турски батареи. Понеже той е по-масивен, по-голям като връх и е по-удобно да се разположат редица войскови части, е избран Свети Никола. Така че върхът има наистина огромно значение за овладяването на Шипченския проход - съответно с пълно право на него е построен и сегашния паметник", каза Петков.