„Няма проблем с доставките на газ за градския транспорт, а с цената му“, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в „Тази сутрин“.

Фандъкова увери, че до промени в линитте на този етап няма да се стигне, но е необходимо допълнително финансиране от държавата.

„В момента дефицитът в градския транспорт е 143 милиона лева. Столична община го подкрепи със 170 милиона лева от собствения си бюджет. Това са всъщност данъците на гражданите. Близо 40% от данъците на софиянци отиват за подкрепа на градския транспорт. Това означава в други сфери като детски градини, издръжки на социални дейности да се намалят или пък от други проекти да се намалят тези средства“, каза Фандъкова.

Две са причини за тежкото състояние на градския транспорт – намаляването с до 70% на пътниците по време на COVID кризата и настоящото покачване на цените на енергоностителите.

Сметката за ток на метрото е скочила 4 пъти, а държавните компенсации покриват 30%, каза столичния кмет.

Засега ще има топла вода

Столичният кмет е получила уверение, че няма да има спиране на доставките на газ към общината.

Фандъкова добави, че към този момент няма да се намалява температурата на водата за потребителите на "Топлофикация София", което е предвидено които кризисна мярка.

Напрежението около украинското знаме на общината

„Апелирам народните представители да не се настройват хората едни срещу други. Тези симпатизанти са водени именно от тях“, заяви столичният кмет по повод вчерашния протест на  на „Възраждане“ пред Столична община с искане за сваляне на украинското знаме от сградата.

„Ясно е, че хората имат различно мнения, но всеки има право на мирен протест. След вчерашния протест остана счупен автомобил и счупен прозорец. Как политици, защитаващи националните институции, допускат да има посегателство срещу националните институции", посочи Фандъкова.

Тя е сигурна, че след установяване на нарушенията, ще има адекватни мерки от полицията.

„Политиците си правят пиар с тежката тема и ситуацията в Украйна, а украинското знаме, окачено на Столична община, е просто морална подкрепа", каза столичният кмет.

Детските градини

„Кандидатстват в момента около 23 600 деца, като трябва да кажа, че около 2600 от тях са деца, които посещават в момента детски градини, но имат желание за преместване в по- предпочитана от тях около 13 600 и са обявените свободни места, като отново ще подчертая, че това е първо класиране. Винаги опит показва, че след него остават и свободни места. Затова има и второ, и трето класиране, но най-важното е строителството на детските градини“, каза Фандъкова.

Около 1500 места ще има недостиг в групата от 3 до 6 години, която е много важна за социализирането на децата преди първи клас. Именно с този недостиг искаме да се справим до края на мандата, посочи столичният кмет. 

Открити са 1200 нови места за децата в градините, но за съжаление, това не е достатъчно. Търсят се варианти, където е възможно да се откриват още допълнителни групи. Към момента се строят още 20 нови сгради. Така ще бъдат открити още 1500 места.

Фандъкова отбеляза, че сега помощта за неприето дете е 372 лева, а държавата поема 650 лева в общинските градини. Толкова, според нея - 650 лв. трябва да бъдат и парите за неприето дете, така хората ще могат да намерят място в частна детска градина.

Най-голям недостиг има в районите „Красно село“, „Витоша“, „Триадица”, каза кметът на столицата.

Фандъкова допълни, че се търси решение и по въпроса с недостига на медицински сестри в яслите. По думите й вероятно ще се направи промяна в наредбата на Министерството на здравеопазването, която да даде възможност на педагогически специалисти също да започнат работа в яслите. 

Чистотата на въздуха в София

„Последните 3 години София е в средногодишните норми на Европейската комисия. Работим по няколко направления, едно от тях всъщност даде сериозен резултат. Това е подмяната на старите автобуси. Очакваме нови електробуси, нови трамваи“, каза Фандъкова.

„В момента продължаваме изпълнението на амбициозните проекти за подмяна безплатна подмяна на печките на дърва и въглища, но отново заради тази криза с горивата се изправяме пред проблем. Вече все повече домакинства се отказват от договорите, които вече сме подписали за тази подмяна, защото се страхуват от бъдещите си сметки, така че много е комплексен въпросът“, посочи столичният кмет.

Вижте целия разговор във видеото.