Зов за помощ от зрители на bTV. Те сигнализираха, че от няколко дни има езеро до входа на блока им. Общината и „Софийска вода“ казват, че нищо не мога да правят, споделят в сигнал потърпевшите.

През малко езеро - така жителите на улица "Марин Тодоров" излизат с автомобилите си за работа всяка сутрин.  

Нивото на водата се вдига с всеки изминал ден и постепенно залива улицата.

„В съседния имот водата достига до 40-50 сантиметра. Освен различни животни, жаби, риби и какво ли още не, тук са поникнали дори и папури“, казва един от живущите.

Причината са подпочвени води и обилните валежи.

Въпреки че мини езерото мъчи жителите на близкия блок от няколко седмици, случайно или не, служителите на Софийска община дойдоха да го отводнят едва днес.

„Днес постъпи сигналът и сме пратили два екипа. Водата идва от полето, тъй като има и подпочвени води в този район. Ще се отводнява цяла вечер“, заяви Красимир Димитров, директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция" в Столичната община.

Оказва се улицата има само един канал и той е над нивото й. Кметът на кв. „Лозенец“ заяви, че за да се проектира и направи канализация, трябват огромни средства, с които той не разполага.

"В квартала и района инвестициите за инфраструктура са закъснели с десетилетия. Изкупуване и придобиване на имоти, попадащи в рамките на улици е закъсняла и пречи да се изгради осветление и тротоари на места. Трябва да се помисли за изграждане на публична инфраструктура. Но е необходима финансова помощ от правителството и общината“, заяви Константин Павлов, кмет на район "Лозенец".

Жителите на блока пък споделиха, че е имало случаи водата да стига до входа и до шахти на ЧЕЗ.