Догонване на европейския стандарт при доходите и решаване на вътрешнополитическите проблеми като единствен начин България да получи повече от Европейския съюз обединиха участниците във втория предизборен дебат в студиото на „Тази сутрин”.

Като конкуренти за патриотичния вот един срещу друг застанаха Венцислав Тоцев („Патриоти за Валери Симеонов”), Веселин Марешки („Воля – Българските родолюбци”), д-р Георги Димов („Атака”) и проф. Боян Дуранкев („Коалиция за България”). Дебатът мина без сериозни конфликти помежду им като единствено по темите „Русия” и „Минимална европейска заплата” имаше по-сериозни разминавания.

Какви позиции заявиха четиримата?

Снимка: bTV

Венцислав Тоцев: Могат ли българските проблеми да бъдат решени в Европа? Да, но чрез нас, самите ние можем да решим нашите проблеми. ЕС представлява една съвкупност от много възможности, от които, за голямо съжаление, политическият ни елит не се е възползвал максимално или дори минимално. Важното, когато изпращаме представители в ЕП или в която и да е друга европейска институция е да съблюдават българския интерес, да съблюдават да бъде защитен дребният и среден бизнес, да се защитават правилата, които се прилагат в България, когато се усвояват европейски фондове.

Необходима ни е защита на националния интерес, както и, разбира се, съблюдаване и спазване на правата, контрол.

Снимка: bTV

Веселин Марешки: Честит Ден на победата и Ден на Европа! Ние от „Воля” не делим тези два празника и сме против такова разделение. Русия е загубила над 50 млн души в тази война и ние не трябва да омаловажаваме тези жертви с някаква криворазбрана съвременна политика. Поклон пред паметта на тези хора и срам за стария политически елит, който ни разделя в този ден.

Като партия, кандидатстваща за ЕП, „Воля – Българските родолюбци”: едно от най-необходимите неща за българите, които 30 г. са оставени под чертата на нормалното съществуване, това е доходите. Работим в Европа за доходите, „Не!” на мигрантския натиск, битка с картелите корупцията и контрабандата, „Не!” на джендър идеологията – против третия пол, „За!” това, че нашите деца са момченца и момиченца.

Снимка: bTV

Георги Димов: Ако не беше Великата отечествена война, нямаше да има Обеиднена европа на Шуман и Моне. Ние, както подчертаха моите колеги, сме против мигранти, против джендърски идеологии, против мултикултурализъм, против всички неолиберални идеологии… Европа трябва да е силна, Европа на нациите.

Внесохме призив към г-н Юнкер, там ясно посочихме няколко точки – предоговаряне на общия европейски договор в полза на България: регламенти, еврофондове и субсидии; втора точка: обща европейска пенсия и заплата; трета точка: „Не!” на войната с Русия, България – връзка, средище на Изтока и Запада.

Снимка: bTV

Боян Дуранкев: Европейската политика е вътрешна политика на България – догонващо икономическо развитие, иначе 40 г. ни обричат да достигнем равнището на ЕС; догонващо социално развитие, иначе ще останем на последно място както по линия на доходите, така и по линия на пенсиите. Имаме специални мерки за спиране на демографската катастрофа и минаване към демографски растеж.

Тъй като ЕП не е парламент сборище на различни политически сили, а на граждани от различни страни, ще търсим сътрудничеството на гражданите на тези страни, които имат същите проблеми като България.

Промяната Европа“ е поредица от журналистически материали, посветени на мястото на България в Европа и предстоящия евровот. Проектът е израз на стремежа на редакцията с най-високо доверие в България да даде на зрителите на bTV пълна и обективна картина за процесите, които определят посоката и качеството на живота на хората и ще се реализира в ефира на новините и актуалните предавания на bTV и bTV Radio, както и в специална секция на btvnovinite.bghttps://btvnovinite.bg/PromyanataEvropa