Предаването „Тази сутрин” на bTV организира дебат между кандидатите от различните политически сили за евродепутати. Той протича в три кръга – всеки участник има по една минута да изложи своите тези, след което има възможност за свободна размяна на реплики.

В първия кръг бяха поканени първите пет политически сили, подредени по последните социологически проучвания. От БСП отказаха да изпратят свой представител.

В дебата участват Емил Радев, кандидат на ГЕРБ; Искра Михайлова, кандидат на ДПС; Ангел Джамбазки, кандидат на ВМРО и Радан Кънев, кандидат на „Демократична България”.

Ето и основните им позиции:

Снимка: Ладислав Цветков

Емил Радев (ГЕРБ): Борбата с двойните стандарти в Европейския съюз беше моя кауза и по време на този мандат. Двойните стандарти в Европа са нещо, което накърнява интересите и на България, и на 100 млн. граждани в Източна Европа. Успях да извоювам европейска прогма, която да се бори с двойния стандарт при храните. Успяхме да премахнем апостила и легализацията при документите за гражданско състояние, което е голямо улеснение за гражданите. Борим се да има по-бърза регистрация, по-малко административна тежест при търговските спорове. Борихме се да няма отвличания на деца, насилствени осиновявания на деца във Великобритания на българчета. Борихме са за Шенген, това е мисия възможна.

Снимка: Ладислав Цветков

Искра Михайлова (ДПС): Ако отново стана евродепутат, ще работя активно за приемането на многогодишната финансова рамка на ЕС, която засяга българските земеделски производители, фирми и всички граждани на Европейския съюз, както и за реформите в съюза. ЕС определено има нужда от реформи, нужда от реформи има и в България. Аз бях председател на Комисията по регионално развитие, която одобри първата програма за подкрепа на реформите в страните членки и ще продължа да работя в тази посока, защото точно с подкрепата на ЕС могат да се случат много важни реформи в България, за които говорим от години – в здравеопазването, в образованието, дори в правосъдието.

Снимка: Ладислав Цветков

Ангел Джамбазки (ВМРО): Ще продължа да браня българския интерес например в сферата на транспортния бизнес – става дума за хляба на 500 хил. български граждани. Трябва да поставим България на достойно място в Европейския съюз – да бъдем равни на другите европейски народи, не да бъдем втора ръка, не да бъдем второ качество, не да бъдем потребители на европейска политика, не да слушаме какво казват началниците в Брюксел, не на опитите да бъде откраднат български бизнес. Трябва да направим така, че българският глас да се чува наравно с другите европейски народи и Европейската комисия да не бъде правителство, нашето правителство е тук в България. Началникът е българският народ и българската нация, това е нашата кауза.

Снимка: Ладислав Цветков

Радан Кънев („Демократична България”): Ще работя за общия задължителен механизъм за европейско правосъдие. Това е най-важната стъпка не само за България, но и за самата Европа. Най-важните каузи в Европейския парламент са там, където българските институции се провалят. На първо място това са каузите правосъдие, върховенство на закона и справедливост, на второ място – сигурност и обща европейска отбрана, на трето, но не последно място – обща енергийна политика и Европейски енергиен съюз. Това са три теми, които определят бъдещето на Европа като единен и силен международен субект, като политически съюз, който може да въздейства ефективно и качествено върху живота на всеки отделен гражданин. И три теми, по които българските представители, независимо дали наричат себе си власт или опозиция, леви или десни, винаги мълчат.

Вижте целия дебат във видеото! 

Промяната Европа“ е поредица от журналистически материали, посветени на мястото на България в Европа и предстоящия евровот. Проектът е израз на стремежа на редакцията с най-високо доверие в България да даде на зрителите на bTV пълна и обективна картина за процесите, които определят посоката и качеството на живота на хората и ще се реализира в ефира на новините и актуалните предавания на bTV и bTV Radio, както и в специална секция на btvnovinite.bg: https://btvnovinite.bg/PromyanataEvropa