Спряна вода и задължения в размер на 100 хиляди лева – такава е ситуацията на ул. „Тамара” в квартал „Победа” в Бургас.

По данни на местното ВиК дружество водата е спряна на 13 абонати, но към тях нелегално са вързани още постройки и така общият брой на домакинствата без вода става около 100.

Това провокира евродепутата от партията на „Зелените” Ромео Франц да напише писмо до Община Бургас в защита на хората, останали без вода.

„Водата е спряна на ул. „Тамара” на 13 абонати. Спряна е поради една единствена причина – тези хора в продължение на повече от година не са си плащали водата. Общите задължения на всички живущи там е около 100 хил. лева. Искам да обърна специално внимание на господин Ромео Франц. Аз доколкото знам е писал писмо, че тук създаваме дискомфорт на живущите. Не знам откъде има сведения, но според нас тези 13 абонати не са 130 или 230, както ги описват те. За нас редовните абонати на ВиК Бургас са 13. Ние сме спрели водата на тези 13 абонати. Те дават още вода на всички свои съседи, които живеят по не знам какъв начин там”, коментира за bTV говорителят на дружеството Димитър Гюров.

Според районната кметица Магдалена Манолова от ВиК многократно са се опитвали да се свържат с хората в квартала, изпращани са им писма. Административният хаос обаче бил пълен, тъй като голяма част от постройките са със стари документи.

Общината е проучвала парцелите един по един и дори има готовност да открие индивидуални партиди при гаранция, че сметките ще бъдат плащани.

Що се отнася до хората от улицата, те твърдят, че никой не ги е потърсил за задълженията им и като цяло от 1989 г. насам никой не ги е търсил за нищо.

Те категорично заявиха, че няма да платят задълженията от 100 хил. лв.