В ново проучване на „Евробарометър“, проведено сред 1020 души у нас, 60% от българите смятат, че не вървим в правилната посока.

На въпроса „В правилна посока ли вървим” с отрицателен отговор отговарят 52% от гражданите в ЕС.

"В последните две или три години ЕС и България са подложени на кризи - здравна, енергийна, криза на сигурността около Украйна, а това със сигурност влияе на мненията", коментира в „Тази сутрин” социологът Марчела Абрашева.

Тя добави, че в България и югоизточноевропейските страни, които членуват в ЕС, виждат в съюза упование и търсят в него арбитър и надежда.

„По принцип българите сме малко по-скептични по отношение на това в каква посока се развиваме”, коментира тя.

Проучванията на Евробарометър се правят от 10 години във всички страни членки на ЕС по една и съща методика и по едно и също време, отбеляза Марчела Абрашева. Според нея България се приближава дори по тези показатели, по които се отдалечаваше от останалите европейски държави, по мнението си.

Какви да са приоритетите на Европарламента?

На този въпрос 53% отговарят здравеопазване, 51% битка срещу бедността, 48% помощ за икономиката и нови работни места, а 7% дигитализация.

"В третата COVID година очевидно има криза в здравеопазването, която причинява повишаване на неравенствата и хора, изпадащи от своя начин на препитание, поради което е нужна помощ за икономиката и нови работни места, което е общото мнение както в ЕС, така и в България", коментира социологът.

Относно ниския процент подкрепа за дигитализацията това е различно важен приоритет за различните групи хора, обясни Марчела Абрашева. 

Плюсове на членството в ЕС

Плюсовете за българите са връзка с останалите страни, сигурност, помощ за икономиката, подобряване на стандарта на живот. Тук попадаме в една група със страните от Централна и Източна Европа.

"Както за България, така и за страните от Централна и Източна Европа, ЕС е повече от икономическите ползи, а именно – връзка с останалите страни, възможности за работа, възможност да бъдеш част от нещо по-голямо, което е зона на сигурност и на възможности. Това е нещото, което е много по-високо оценено от България и другите страни на фона на по-старите страни членки, които търсят други предимства на ЕС", обясни Марчела Абрашева.

България е с по-голяма надежда към това, че ЕС ще осигури тази по-голяма зона, в която можем да работим и да живеем, допълни социологът.