„Нашите очаквания и желанието ни през 1997 г. беше България да бъде доста по-различна – най-вече в икономически, битов план. България има нужда не от поредни боричкания – тя има нужда от модернизация. България не е модерна страна в много от секторите си“.

Това каза в ефира на „Тази сутрин“ Евгений Бакърджиев, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 1997-1999 г.

Поводът за разговора с него са събитията от 4 февруари – на този ден преди 24 години БСП връща мандата за създаване на правителство. Това води до служебен кабинет, парламентарни избори, победа за ОДС и първото правителство, изкарало целия си мандат в новата демократична история на България.

Малко преди това цялата страна е скована от безпрецедентна и до днес национална стачка.

По думите на Бакърджиев 1/3 от българите, които днес са на възраст около и под 30 години, не си спомнят за тези събития и не си дават сметка, че без тях настоящето не би било същото – пътуванията, ученето и работата в чужбина, европейските проекти и субсидиите.

„България, ако не беше поела по този съвсем различен път с управлението на СДС и ОДС, щеше да има съдбата на Армения, Молдова или в най-добрия случай – на Украйна. Аз не мисля, че това щеше да е добро развитие на нашата страна. (…) Според мен този преход от социализъм към демокрация, за който няма никъде учебници, беше проведен във всяка държава по различен начин. Имахме много ентусиазъм и много наивност, че до 10 години ще се извърви прехода. 31 години по-късно има още много работа“, сподели Бакърджиев.

Той коментира и сегашната политическа обстановка, като заяви, че „винаги, когато президент и премиер са заставали един срещу друг – това не носи полза на никому“.