„По-скоро очаквам развръзка на ситуацията с газа, отколкото задълбочаване. Газът е важен за Европа, но е още по-важен за Русия“, коментира в "Тази сутрин" енергийният експерт Васил Начев.

„Русия ще се самозастреля, както се казва, ако газът тотално бъде спрян към Европа. Ще намерят някакво палиативно решение. Русия ще се покаже колко мощна е като държава и в същото време те си дават сметка, че и така няма как да продължат нещата, тъй като идва време за следващите плащания“, каза още той.

Според него за България няма проблем да смени на 100% доставчика „Газпром Експорт“, ако руският газ е спрян изцяло за Европа.

По думите му има спекулации, свързани с посредниците обаче.

„Има три вида - чисто финансови, чисто политически и финансово политически. Спекулациите във всякаква посока са невиждани до момента. Какво имам предвид? Какво означава с посредник? Единствено, ако на тръбата на „Турски поток“, който влиза на Странджа, застане не директно "Булгаргаз", а примерно вашата компания. Тогава вие сте посредник. Всички други варианти е търговец, който доставя газ за България, независимо откъде“, обясни Начев.

Той добави, че България трябва да преговаря с Русия във връзка с доставка на природен газ, докато ситуацията в Украйна не се нормализира.