„Всичките ми битки бяха срещу Бойко Борисов, така че няма как да приема предложение за номинация за евродепутат, дошло от него“, каза в „Тази сутрин“ евродепутатът от БСП Елена Йончева.

Преди дни стана ясно, че тя е номинирана отново за член на Европейския парламент, но от организацията на ДПС в Благоевград.

„Става дума за номинация и аз я приемам, като призвание за добре свършена работа в Европейския парламент за България. В действителност имам сериозен пробив по редица теми. Ще продължа да работя по всички тях, ако намеря подкрепа и ако имам пълната свобода, както досега, да отстоявам каузите, с които съм се захванала“, коментира Елена Йончева от Страсбург.

Вчера тя заяви, че Делян Пеевски лично ѝ се е обадил и я е поканил в сградата на Народното събрание.

Елена Йончева, каза, че не може да коментира закона "Магнитски", по който е санкциониран Делян Пеевски, защото това са санкции на трета държава извън ЕС.

"Не съм изграждала отношение на доверие с лидера на ДПС в личен контакт", каза още тя и посочи, че битката в ЕП е много сериозна, а нейната работа ще бъде гаранция за нейната независимост.

Тя коментира, че една от каузите, с които иска да продължи, е Пактът за миграция.

Снимка: Ладислав Цветков

„След 8 години преговори успяхме да постигнем успех, който е важен за България. Вече ще има нов ефективен механизъм, който ще позволи да се намали безконтролната миграция“, посочи Елена Йончева.

„Делян Пеевски ми каза, че следи всички теми и знае подробности за моите позиции – не само по Пакта за миграцията, но също и за медийния акт, който е по мое предложение и който дава възможност за прозрачност във финансирането на медиите и за тяхната собственост. Вече качествени медийни публикации няма да могат да бъдат сваляни автоматично от социалните платформи, както беше досега“, коментира Елена Йончева.

Снимка: БГНЕС

Тя посочи, че с Делян Пеевски са обсъдили темите за миграцията, каналджийството, антикорупционния закон.

„В Европейския парламент аз много добре работя с депутата от ДПС Илхан Кючюк. Координацията между евродепутатите е много важна“, каза още тя.

„Приех поканата за номинация, не знам все още дали ще бъда част от листата. Моето условие беше да имам пълна свобода в моите каузи“, заяви Елена Йончева.

На последните европейски избори през 2019 г. ДПС получи 16,55%, явявайки се със слогана „Ние залагаме на младите“. Водач на листата беше тогавашният председател на партията Мустафа Карадайъ, а Делян Пеевски беше втори. Трети беше Илхан Кючюк. В преференциалния вот Карадайъ получи 12 000 гласа, а Делян Пеевски – 6306.

БСП беше втора политическа сила на евровота през 2019 г. с 24,26% (474 000 гласа). Йончева, която оглави листата на БСП, имаше 82 000 преференции.

Надпреварата за първото място при съставянето на евролистата на социалистите беше между нея и председателя на Партията на европейските социалисти тогава и евродепутат Сергей Станишев. Кандидатурата на Йончева бе подкрепена с 95 гласа, а тази на Станишев - със 75 гласа от Националния съвет на БСП. Двамата запазиха добрия тон по време на предизборната кампания през 2019 г., въпреки че Сергей Станишев критикува Корнелия Нинова за подредбата на листата.

Само година по-късно отношенията между Елена Йончева и ръководството на БСП са влошиха. Йончева критикува Корнелия Нинова, а социалистите свалиха политическото си доверие от евродепутата.