Първите 3 болнични дни не ги плаща работодателят, а съвестните работници. Това заяви председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев в студиото на "Тази сутрин". Изказването идва в отговор на предложенията за промяна в схемата за обезщетение при болест.

Причина са растящия брой злоупотреби с болнични листове и паричните загуби, които се отчитат всяка година.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на Велев много хора работят вместо тези, които всъщност не са болни, но отсъстват от работа. Според него не във всички случаи е така, но феноменът расте.

За „Тази сутрин” експертът посочи, че у нас средно се взимат между 9 и 10 болнични дни, докато в съседни страни броят е много по-малък. Освен това заяви, че на година се изплащат и допълнителни 5 млн. дневни възнаграждения от предприятията, без да се имат предвид изплащанията от НОИ.

Снимка: btvnovinite.bg

Велев заяви, че злоупотребите с болничните листове растат. Според него законодателството е направено така, че да стимулира масови кражби и корупция.

Като ефективна мярка той обясни, че в повечето европейски страни има т.нар. дни на изчакване, при които обезщетението е много по-малко, а в някои случаи то подлежи и на данъчно облагане.

Снимка: btvnovinite.bg

Специалистът подчерта, че според официална статистика за последните 3 г. в страната има около 3300 отменени болнични листове, а наказаните са средно около 7 души.

Д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари изтъкна, че бизнесът не страда заради лекарите.

Той обясни, че работата на медицинските лица е да прегледат пациента и да го върнат възможно най-бързо на работа. По думите му е много трудно да се докаже, че човек не е болен, а за времето, в което е отсъствал, лекарят е задължен да издаде съответните документи.

Снимка: btvnovinite.bg

Брънзалов каза, че ако има злоупотреби и лоши практики, то би следвало те да подлежат на наказателна отговорност.

„Ние като лекари не защитаваме лоши практики”, допълни още той.

Според лекаря е важно да се направи статистика за това колко болнични дни са отпуснати по отделните пера на заведенията, колко души са хоспитализирани и колко време им е дадено за възстановяване.

Снимка: btvnovinite.bg

Той заяви, че Българският лекарски съюз иска среща с бизнеса, за да обсъдят проблемните точки.

Икономическият експерт Мика Зайкова категорично се обяви против спирането на плащане при болест. По думите ѝ това е „нечовешко и незаконно”.

Тя подчерта, че злоупотребите с болнични дни и средства трябва да бъдат криминализирани. Освен това е нужно въвеждането на строг и ефективен контрол от страна на здравното и трудовото министерства.

Снимка: btvnovinite.bg

Според експерта обезщетението трябва да се плаща, но не и от бизнеса.

По думите ѝ това е било временна антикризисна мярка, която законодателството е превърнало в постоянна, за да спаси някои институции от фалит.

Снимка: btvnovinite.bg

Зайкова изтъкна, че броят на хората, които наистина страдат от различни заболявания е много по-голям от тези, които не са, но не присъстват на работното място.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не можем да лишим болните от средствата”, допълни още икономистът.

Вижте целият разговор във видеото!