„Човешките грешки в България са толкова чести, защото за тези, които трябва да минимизират щетите от тях, проблемът е хроничен и не се лекува“, коментира в предаването "Тази сутрин" Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

12 деца и двама възрастни са в болница.

Според него пътниците в автобуса, който катастрофира на АМ "Тракия", са били без предпазни колани.

„Разбирането на контрола от страна на МВР е писане на актове, а не регулация, подпомагане и изкарване на агресивните шофьори“, добави Милчев.

„Хората в България, Европа и държавите от Скандинавския полуостров грешат, но трябва да се подобри инфраструктурата, за да с прощават грешките. Една от причините за пострадали в инциденти с автобус е непоставянето на коланите“, допълни Илия Тодоров, от Асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи.

Адвокат Людмил Рангелов обясни, че само водачът би понесъл отговорността за катастрофата със сръбския автобус на АМ „Тракия“. Според него, ако случаят се категоризира като тежък, водачът може да получи от 2 до 10 години лишаване от свобода.

Юристът постави под въпрос стандартите по изграждането на магистралата, тъй като превозното средство е навлязло плавно в канавката, а не рязко и уточни, че ако е имало мантинела, инцидентът е могъл да бъде предотвратен.