От януари сметките за вода ще скочат в няколко области: в Бургас – 27 ст. повече за кубик, в София – 23 ст., в Пловдив – под 2 ст., във Варна – 12 ст., във Враца – с 14 ст. Повишението засяга 27 селища. Единствено в Кърджали цената на водата ще поевтинее.

„Това е повишаване на цената на водата беше заложено преди повече от година, когато се приемаха бизнес плановете на дружествата. Когато говорим, е добре да се говори не в стотинки, а в проценти: за Бургас – 10% увеличение, София – 10%. Което води до едно кумулативно увеличение – над 40% за последните 16 месеца, на цената за софиянци”, каза в предаването „Таз сутрин” енергийният експерт Еленко Божков.

Според Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ „Подкрепа“, големият проблем при тези увеличения е, че работодателите не могат да прогнозират добре разходите си и като следствие са много пестеливи в увеличаването на заплати.

„Проблемът на бизнеса е не толкова цената на водата, тъй като тя в повечето случаи е с малък дял в себестойността на продуктите и услугите, които произвежда бизнесът. Проблемът на бизнеса е основно цената на електрическата енергия и цената на горивата”, коментира Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Еленко Божков прогнозира, че цената на природния газ няма да повлияе на цената на парното.

Вижте повече във видеото!