Държавата проспа превенцията срещу употребата на наркотици – около тази теза се обединиха експерти по темата за случите на шофиране след употреба на наркотици и алкохол.

„Когато аз работех, нямахме средства, с които да тестваме водачите за наркотици. Клиничната картина, която изучих, ми даде възможност да разпознавам кога водачите са употребили наркотично вещество. Появява се тремор в ръката, оточна лигавица, много често изпитват неспокойство“, обясни в „Тази сутрин“ Борислав Борисов, психолог и бивш пътен полицай.

Всеки ден полицията хваща десетки шофьори, седнали зад волана с наркотици и алкохол в кръвта. Някои са арестувани след тежки катастрофи с жертви и ранени на пътя.

Един от последните случаи е със заловен рецидивист в Пловдив. 49-годишен дрогиран шофьор без книжка катастрофира пред пловдивския КАТ след гонка с полицията.

„Компютърните специалисти имат особен тип психологични структури. Те искат да изработят цялата си работа бързо и да бъдат в кондиция. В началото започват да се стимулират с енергийни напитки и кафе, но после минават амфетамини. Под тяхно въздействие човек става агресивен, поведението му става неадекватно“, посочи психиатърът Веселин Герев.

Според Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, държавата има сбъркана политика в пътната безопасност.

„Държавата си затваря очите за всичко това, което се случва пред нея, защото висши чиновници участват в цялото нещо. На Семерджиев историята – в два и половина следите бяха заличени с пясък. Ние отидохме 24 часа по-късно да правим оглед. Ние предложихме много отдавна всеки, който е хванат с наркотици, да бъде проверяван на 6 месеца и ако отново бъде хванат, книжката му да не бъде връщана“, добави той.

Иванов подчерта, че акцията на МВР трябва да е срещу разпространението на наркотици, а не само да бъдат проверявани шофьори.