„Казусите и грешките в електронната система за преброяване са повече от една и нещата не се правят по този начин. Когато искате да преброите такава голяма група от хора, не е нужно да ги вкарвате в срок 10 дни и да искате да ги глобите, ако не успеят да се справят в този период“.

Това каза експертът по киберсигурност Ясен Танев в "Тази сутрин" относно хакерските атаки и затрудненията при националното преброяване.

„Не е нужно да ползвате чужди компании, за да ви пазят сървърите. Сайтът можеше да бъде написан по-добре. Тестовете вероятно не са очаквали такова натоварване, което също е пропуск“, каза той.

Танев допълни още, че уебсайтът за преброяването очевидно не е бил ограничен до територията само на нашата страна, което също отчете като грешка.

„На хората започва да им писва, защото интернет гори от недоволство заради това, че нещо толкова важно като преброяването се проваля за пореден път“, каза Танев.

Той добави, че е крайно време частният IT сектор да се замисли как да използва експертизата и свободното си време, за да не позволява такъв тип недогледани проекти да се пускат.

„По-добре превенция, отколкото да страдаме отново“, каза Танев.