„В населените места се случват 60% от пътните инциденти, но травматизмът и смъртността в извън населените места са много по-големи. Там се случват най-тежките инциденти“, каза в "Тази сутрин" Росен Рапчев, експерт от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. 

С призив да шофираме внимателно от столичната полиция разпространиха стряскащи кадри на катастрофи в София.

Инцидентите са заснети от пътните камери на големи столични булеварди. Те са заради отнето предимство, мокра настилка и шофиране с несъобразена скорост. 

Снимка: btvnovinite.bg

От началото на годината в София са станали почти 287 тежки и над 4000 по-леки катастрофи. Заради неплатени глоби са отнети 441 книжки. 

„Лятото обикновено трафикът е по-завишен, а хората подлъгани от хубавото време си позволяват да се движат с по-високи скорости“, коментира Рапчев. Според него бързането и неправилната преценка на ситуацията са едни от големите причини за инциденти.

„България е транзитна държава, минава изключително голям транзитен трафик, шофьорите идват уморени, защото са изминали голямо разстояние и тази умора също дава отражение“, обясни още експертът.

По думите му този трафик не трябва да минава през населените места, а да се използват обиколни трасета.