Само по bTV - как изглежда регентската вила в Боровец, която е предоставена на прокуратурата и колко пари са инвестирани в нея през последните години?

Имотът предизвика интерес след обвинения от страна на вече бившия заместник-главен прокурор Борислав Сарафов, който каза, че къщата е използвана от Иван Гешев като „лична резиденция“. 

Снимка: bTV

За първи път от държавното обвинение пуснаха телевизионен екип вътре в имота.

Регентската къща в Боровец е построена през 1941 г. Преди няколко години тя е дадена за стопанисване на ВСС, а те от своя страна - на прокуратурата. Обвиненията, че къщата не се използва по предназначение дойдоха в средата на май от Борислав Сарафов.

„Чухме, че Гешев е голям родолюбец и българин. Може би затова използва като лична резиденция една къща, която се намира в Боровец. Това е т.нар. вила на регентите. Към момента тя е служебна база за почивка на ПРБ, но до нея няма достъп никой от магистратите, защото Гешев я приватизира за собствено ползване, а служителите от базата, които са служители на прокуратурата и от парите на прокуратурата се плащат заплати, той използва като слуги“, каза на 15 май Сарафов.

Снимка: bTV

Това изявление дойде часове, след като главният тогава прокурор Иван Гешев публично скъса оставката си и прехвърчаха обвинения и критики и от двете страни. Същия ден екип на bTV отиде до имота, но не успя да влезе вътре. Сега, месец и половина по-късно, от държавното обвинение ни дадоха разрешение да влезем в регентската къща.

Имотът се разпростира на около 18 декара земя, има няколко постройки. Има основна къща, четири бунгала, барбекюто. Има и административна сграда, където се намират офисите на служителите. 

Посреща ни управителката на къщата. Тя е на тази длъжност от три години. Разрешение да застане пред камерата ни няма. Разказва ни обаче, че там работят общо 17 души, сред които готвачи, охранители и шофьор снабдител. С нея първо влизаме в основната къща. На първия етаж има голяма трапезария. На втория и третия етаж са разположени общо четири апартамента.

На втория етаж в къщата има два апартамента, които са почти еднакви. Това, което успяхме да разберем, е, че в повечето случаи Иван Гешев и семейството му са отсядали в единия от тях.

Снимка: bTV

По думите на управителката през последните години Гешев е идвал сравнително често, но не всекидневно. Разказва ни, че в този период къщата се е използвала и за срещи и съвещания. На място са идвали както представители на ВСС, така и хора от пресцентъра на прокуратурата.

Докато сме там разбираме, че служители са засичали в имота и настоящия изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. Управителката разказва, че всеки, който е влизал в регентската къща, е записван в регистър. 

В него фигурират имената и рождените им дати. Той е официален и е изпратен до Министерството на туризма, разказват още служителите. Те обясняват – всеки подал заявка, че иска да пренощува през последните години, е одобряван.

Обиколката ни из къщата продължава. Там е отделено място и за няколко фитнес уреда. На един от етажите има и така нареченото място за отдих с хидромасажна вана, както и с малка сауна.

Снимка: bTV

Разглеждаме и двора и четирите бунгала, а за да видим дали къщата скоро е ремонтирана и колко струва всичко вътре, преглеждаме обществените поръчки. От сайта на прокуратурата виждаме, че е имало процедура за възлагане на обществена поръчка за строително монтажни работи на имота.

Стартирала е в края на февруари 2020 г. - около два месеца, след като Иван Гешев заема поста главен прокурор. Договорът е сключен на 15 юли същата година. Общата му стойност е 555 754,86 лева.

За тази сума трябва да се извършат редица дейности - демонтаж, почистване, боядисване, подмяна на кабели, циклене на паркет. От договора на обществената поръчка става ясно, че в ремонта е предвидена и хидромасажната вана, чиято цена е от близо 3000 лева.

Снимка: bTV

В таблицата фигурира и доставка и монтаж с изготвяне на два различни проекта, свързани с мястото за отдих, като това възлиза общо около 30 000 лева. Служителите ни казват, че през последните три години нито сауната, нито ваната са използвани.

Отново от документите, публикувани на сайта на държавното обвинение, виждаме и че през декември 2020 г. е сключен анекс към договора. С него страните се споразумяват да увеличат цената на изпълнение с близо 162  000 лева с ДДС. Така общата стойност възлиза на 717 377 лева.

Снимка: bTV

Описани са и подробно нещата, за които се изисква допълнителната сума, като немалко пари са предназначение за камери. 

Опитахме се да потърсим за коментар Иван Гешев, за да ни разкаже кои хора са посещавали къщата, използвал ли я е той като лична резиденция, каквито бяха обвиненията на Сарафов и наложителен ли е бил този ремонт за над 700 000 лева. Той не отговори на обажданията ни.

Снимка: bTV

Борислав Сарафов заяви пред bTV, че е ходил там, но е бил гост и е посещавал регентската къща, когато е бил канен от Иван Гешев. Борислав Сарафов допълни, че в момента къщата е отворена и може да се използва от служители на прокуратурата.