Политическо напрежение на Острова след безпрецедентната изборна победа на националистите от "Шин Фейн" в Северна Ирландия - част от Великобритания.

Партията е смятана за политическо формирование на терористичната организация ИРА. След като Брекзит разпали страховете, че Северна Ирландия може да поиска да се отдели от Кралството, сега ситуацията се усложнява.

Националистите не могат да сформират правителство, защото Демократичната юнионистка партия отказва да участва в подялбата на властта, както предвижда мирното споразумение от 1998 година.

„Преживяхме промяна на поколенията, промяна на политическите очаквания на хората. Брекзит несъмнено повлия за това какво мислят ирландците - не само за настоящето, но и за бъдещето. Нараснаха въпросите дали хората искат да живеят в общност с Британия или да бъдат част от обединена Ирландия и част от Европейския съюз. Всички тези фактори доведоха до тази победа до този момент на промяна“, каза Мери Лу Макдоналд, лидер на "Шин Фейн".

„Хората гласуваха за политици, които да работят. За това партиите да работят заедно. Не просто да сложат пари в джобовете им, за да решат проблемите на високата цена на живота, а за бъдещето. И има една партия, която блокира този процес, която е подкрепяна от Борис Джонсън и това е неприемливо. Те трябва да седнат на масата за преговори и да сформираме правителство и да се спази протоколът“, заяви Мишел О'Нийл, номинирана за премиер на Северна Ирландия.

Разривът е заради Протокола за Северна Ирландия, документ от сделката за Брекзит, който урежда търговията в провинцията след излизането на Обединеното кралство от ЕС. Протоколът гарантира, че на остров Ирландия няма да възникне твърда граница, което би било заплаха за мира. Той обаче поставя митническа граница в Ирландско море. И юнионистите поставят условие за неговото премахване или поне промяна, за да се съгласят на участие в правителството.

„Смятам, че Борси Джонсън трябва да спре да се съобразява с Юнионистка партия. Той трябва да осъзнае, че не можем д се върнем към миналото. То не съществува. И трябва да сме наясно, че споразуменията са ясни и договорните отношения между британското правителство и Европейския съюз трябва да се спазват. Хората ясно заявиха своето желание за това и очакват техният вот да бъде уважен и гласовете им да бъдат чути. Правителство трябва да бъде сформирано без отлагане“, смята Мери Лу Макдоналд.

Ако бъде постигнато споразумение между двете партии Мишел О'Нийл ще стане премиер на Северна Ирландия. Но ще останат въпросите дали Северна Ирландия ще напусне Обединеното кралство и бъдещето на договореното с Европейския съюз след Брекзит.

„Протоколът е тук, за да остане, и ще бъде изпълняван, за да се справим с лошите последствия от Брекзит. Ще трябва да се придвижим напред и всички партии трябва да са наясно с това и нашите колеги юнионисти трябва да са наясно с очакването на обществото далеч зад това, което се крие зад изпълнението им. Ние имаме много противоречия помежду си, но трябва да работим заедно, като представители на нашето общество, за да преодолеем противопоставянето в настоящата ситуация и да изпълняваме Мирните споразумения, като мислим за евентуални конституционни промени. Но аз работя ежедневно да убедя хората на Северна Ирландия, че предстои нещо по-добро, за което си заслужава да работим заедно“, обясни Мишел О'Нийл, номинирана за премиер на Северна Ирландия.

Без постигнато споразумение за формиране на правителство в Северна Ирландия ще бъдат проведени нови избори. Очаква се Шин Фейн да ги  спечели убедително, което според анализатори ще гарантира избора на Мишел О"Нийл за Първи министър на провинцията.