„Не бих нарекъл водата след потопа мръсна“, заяви министърът на околната среда и водите Юлиан Попов в „Тази сутрин“.

Той уточни, че морето е замърсено с отпадъци, както след всяка буря, но това не означава, че водата е мръсна. „Морето е море, поглъща отпадъците, те се разнасят. Това, което виждаме сега е, че се изчиства“, коментира Попов.

Министърът коментира също, че използването на водата за битови нужди реално не е забранено, но местната власт трябва да предупреди хората ако има риск за здравето им. „Няма как да няма определени точки, на които да се изчака“, каза Попов.

„Мръсната вода е вода, която съдържа химически или биологични отпадъци. През последните години качеството на водата в Черно море се подобрява“, допълни той.

Министърът цитира и две проучвания, според които замърсяване има по плажните ивици.

Относно снимките на тръби по Черноморието, които бяха оголени след наводнението, екоминистърът коментира, че обяснението за дъждовна вода е достоверно.

„Това, което разбрахме, е, че тръбите са законни. Дали те са направени както трябва и дали при порой не се смесват с битови води, това е друг въпрос“, каза Юлиан Попов.

Набезите на мечки

„Трябва да сме подготвени, че може да се стигне до сблъсък между мечки и хора“, каза Юлиан Попов по повод зачестилите случаи на мечки, които слизат в населени места.

„Мечките са защитен вид и ще останат защитен вид“, категоричен е министърът, като допълни, че трябва да се намери правилен начин за съжителстване с тях.