Не мога да кажа дали в момента в Черно море плуват мини, но това е една от задачите ни – да ги наблюдаваме. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, който беше част от официалната българска делегация в Украйна.

„Войната в Украйна е въпрос на сигурност в цяла Европа и тя има много измерения. Моето участие в делегацията беше свързано с това България, заедно с Германия и Финландия, да бъде ко-лидер на екологичното възстановяване и поддържането на екологична сигурност в Украйна. Най-малкото ние делим Черно море с тази държава, а знаете какво стана миналата година“, поясни той.

Министър Юлиян Попов поясни, че ангажиментите ни са експертни, политически и координационни. „Екологичните щети са огромни. Те не са само национални, те са международни“, поясни той.

От думите му стана ясно, че Украйна има служба, която „изчислява в ход всички щети нанесени на околната среда“. „Практически това е първата война в света, която се осчетоводява в реално време. Това е много интересен феномен. Изчислени са щети за стотици милиарди“, каза още той.

Юлиян Попов обясни, че най-голямата щета на околната среда е нанесена при взривяването на язовир „Нова Каховка“. Според него е трудно да се прецени дали съоръжението трябва да се възстанови такова, каквото е било преди месеци, или трябва да се премине към друг тип възстановяване.

„Министерството на околната среда на Украйна е малко като ведомство, но към него работят много хора. Ето защо те отчитат голям брой жертви“, каза още министърът.

Той отказа да коментира предстоящата ротация, която по програма би трябвало да се осъществи на 6 март. „Не ме питайте за ротацията, нищо не мога да ви кажа“, посочи той.

Юлиян Попов обаче уточни, че всички решения и оценки на министрите се правят от премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Ако получи покана, той е готов да остане министър на околната среда и водите след ротацията. 

Вижте във видеото какво каза той за разрушаването на дюните по родното Черноморие.