Екипажът на военния самолет „Спартан“, който транспортира по спешност бебе от Варна до София, продължава да изпълнява спасителни мисии. Самолетът успява да извърши полета за 50 минути.

Екипажът, превозил бебето, пред bTV: Направихме рекорд за време в желанието да помогнем
Снимка: Редакторски екип

„Бяхме задействани по телефона, явихме се, подготвихме се за задачата. Имаше усложнена метеорологична обстановка. Надяваме се всичко да е наред и детето да има късмет“, обясни командирът капитан Николай Георгиев.

„В такъв момент трябва да сме професионалисти. Винаги има емоции, но те трябва да се потиснат. Ако се спазват процедури, ще си най-полезен и най-качествено ще се свърши работата“, посочи той.

командир Николай Георгиев
Снимка: Редакторски екип

„Смея да твърдя, че направихме рекорд за времето от Варна до София в желанието да сме максимално полезни и да помогнем за състоянието на това дете“, подчерта Георгиев.

Той допълни, че авиационният транспорт е свързан с неудобства като шум, а навън е било минус 40 градуса.

„Сблъскахме се с много трудности по време на този полет. Имаше дъжд, сняг и лед. С такъв пациент трябва да сме много прецизни и полетът да протече гладко“, добави помощник-командирът старши лейтенант Калоян Атанасов.

старши лейтенант Калоян Атанасов
Снимка: Редакторски екип

„Човек трябва да мисли няколко крачки напред. Когато има толкова малък пациент – трябва да внимаваме за турбуленция. За първи път имах мисия с толкова малко бебенце. Дадох всичко от себе си и смятам, че помогнахме“, обясни той.

„Професията ми е много важна. Не мога да си представя да практикувам нещо други. Всеки ден във въздуха е ново приключение и ме прави много щастлив“, каза още той.