Танкер от Венеция с 24 души екипаж акостира вчера на Бургаското пристанище. Същевременно стана ясно, че в града има пациент със съмнения за коронавирус.

Д-р Величка Григорова епидемиолог от РЗИ, обясни в предаването "Тази сутрин", че екипажът на кораба е под карантина – забранено му е да слиза на наша територия. 

"От капитана беше подадено, че няма случай на болен, но тъй като пристига от рискова територия, са предприети мерки", обясни тя. 

Инспектори от РЗИ са направили проверка и е издадено предписание екипажът да е под карантина. Не се забраняват товарно – разтоварните дейности, но те се извършват без пряк контакт, посочи още д-р Величка Григорова. 

Кораб от Китай също е проверен. Прилагат се всички мерки на Министерството на здравеопазването за хора, които идват от територии с разпространение на коронавируса, посочи епидемиологът от РЗИ. 

В Бургас преди няколко дни са хоспитализари трима души, които са се върнали от Италия, взети са им проби са коронавирус и резултатите вече са излезли, те са отрицателни. 

А на граничен пункт Малко Търново вчера е спряна контрабанда на маски.