Мощна руска офанзива в Източна Украйна в началото на Страстната седмица за православните християни. 

Половината жилищни сгради в украинския град в Ирпен са унищожени и са негодни за обитаване вече. Свидетели разказват, че е стреляно съвсем безразборно по сградите.

Снимка: bTV

Специалните ни пратеници се срещаха с хора, които са били принудени да погребват близките си на улицата, буквално пред къщите, където живеят.

На първия етаж в блок в предградието на Киев Ирпин е домът на Сергей Гаврилюк. Всъщност е бил - допреди руската армия да влезе в Украйна и да започне да разрушава града му.

„Не са стреляли отдалече. Насочили са оръдието на танка напред и са стреляли по жилищната сграда. Те са се забавлявали и са стреляли наляво-надясно“, споделя мъжът.

Един снаряд е имало и за апартамента на втория етаж, където живеела жена с дъщеря си. Те сега са без дом. Бежанци в Европа.

Снимка: bTV

„Какво сме направили на Русия. Защо дойдохте и разрушихте моя дом. Защо убихте моите съседи? Обаче руснаците одобряват това и се радват, че имало някаква победа. Не мога да разбера какво трябва да има в главата на тези руснаци, които се радват на това нещо“, казва Сергей Гаврилюк.

50% от сградите в Ирпен са поразени, разказва ни кметът на Ирпин, който лично ръководил отбраната на града. Руснаците му предложили подкуп, за да мине на тяхна страна.

Снимка: bTV

„Дойде есемес със заплаха и предложение едновременно: "Уважаеми Александър, имате възможност да запазите своя живот и здраве, а може би да подобрите и материалното си състояние. Ако ви интересува това предложение, пратете отговор: плюс. Срок на предложението 24 часа". Аз изпратих - минус.  И скоро пристигна второ съобщение: "Ще ви разкъсаме на части!" - ми написаха - помисли добре, ти си в списъците. Това е твой избор!" Но нас с това няма да ни уплашат. Ирпен е силен!“, разказа Алесандър Маркушин - кмет на Ирпен.

Руснаците стрелят не само по жилищните блокове, а и по колите с цивилни, напускащи града. На този плац са автомобилите на обикновени граждани, в някои от които имало и деца.

„На 6 ние пътувахме с автомобил, аз, шофьор и доброволец - известният украински актьор Паша Али. Когато завихме от улица „Университетска“, започнаха да стрелят по колата ни. Шофьорът получи рана в главата. Аз държах телефон в ръцете си и той ме спаси, защото куршумът се вряза в облегалката на колата. Телефонът се взриви. Но Паша,  за съжаление той почина“, споделя жена, преживяла ужаса.

Снимка: bTV

Около 300 цивилни са убити в Ирпен. А бройката не е много по-голяма само, защото почти всички са евакуирани навреме.


„95% от населението напуснаха града. Не просто напуснаха, ние го организирахме. Затова имаме само 300 загинали. Ако не бяхме направили евакуацията, щяха да са хиляди“, споделя кметът.

В Ирпен живее голяма общност на хора, избягали от Донецк през 2014 г., когато започва войната в Източна Украйна. През 2022-ра отново са принудени да бягат от тези, които твърдят, че ги освобождават.  

„Всичко тук се случи по абсолютно същия начин. Също като в Донецк. Русия дойде да ни освобождава и разрушиха всичко. Останахме без работа. Имам усещане, че те не знаят, че не разбират, че ни е цял живот събираме пари за кола, апартамент, а те идват, разрушават и заминават. Те бяха учудени, че тук има асфалтирани улици, газеха хора в БТР-ри“, разказва бежанец от Донецк в Ирпен.

Преди да успеят да влязат и в самия Киев руските танкове са унищожени от украинската армия.

А някои от жителите на столицата довели децата си сред разрушените танкове в предградията, за да им разказват за героизма на украинската армия.