Европейските избори са подходяща възможност да надникнем в живота на останалите държави членки на Съюза, да са запознаем с политическите процеси там, както и да сверим часовниците във връзка с това как покриват основните си нужди другите и как се справяме ние?

Проследяваме живота на две семейства - в София и Мадрид. За дупките по улицата и живота тук и там - репортаж от Мадрид и София на Владислава Тричкова и Александра Ничева.

В София живеят Иван и Валентина. Той се занимава със строителство, а тя работи в държавния сектор. Семейство са от 10 години и имат 8-годишно дете.

В Мадрид живеят Петър и Десислава. Той е програмист, а тя е анестезиолог. Семейство са от 13 години с две деца – на 9 и на 5.

3000 километра - толкова е разстоянието между двете столици и двете семейства. Там минималната работна заплата 1134 евро, а у нас е 933 лева.

И двете семейства твърдят, че разполагат с малко над средния доход за страната, в която живеят.

От домовете им тръгваме към училище, за да оставим децата. Първо пътуваме с кола. Семейството в Испания казва, че ежедневно използват семейния автомобил, но ако трябва да пътуват до центъра на Мадрид, тогава минават на градски транспорт.

В града най-ниската цена за литър дизел е 1,28 цента. У нас семейството зарежда за малко над 2,70 лева за литър.

В Мадрид карта за метрото за най-централната зона на града струва между 20 и 22 евро, а за децата 10 евро.

Денят на родителите завършва с пазар. Нарязаният хляб в Испания струва около 1,20 евро, а у нас той е 2,20 лева в магазина.