Фотографът Кристофър Окиконе отива в Украйна още по времето на Майдана през 2024 г. Той проследява всички процеси в невероятно въздействащи кадри. Сега прекарва 50% от времето си в Киев, 50% в Ню Йорк. Историята на войната в неговите снимки е разтърсваща, хващаща за гърлото и непоносимо реална.

Снимка: Кристофър Окиконе

„Не можете да си представите в селата за каква мизерия става дума. Това е ужасяваща картина. В Киев имам нормален живот. Пускам си музика, готвя, пиша. Обработвам снимки и именно като погледна какво съм уловил, не мога да повярвам, че се занимавам с битови неща, а някъде там умират хора“, раказва през сълзи Кристофър. 

Той обаче похвали и украинската армия.

„Бях свидетел колко много постигнаха при освобождаването на Буча. Видях много руски войници, повалени от украинската мощ. А аз знам на какво са способни руснаците. Самият аз имам роднини в Полша, чувал съм истории за Втората световна война. Именно затова дойдох на фронта, исках да изпитам това чувство, на всеобщото братство“, казва фотографът.

Кристофър признава, че понякога не успява да вдигне обектива безпристрастно, а дъха му спира при вида на загиналите. Историите са истински и животът във война е трагичен, тъжен и изпълнен с мъка. Но той иска да го запечата, за да не се забрави никога.

Фотографите в в книгата му не са само негови, но и на 93-ма журналисти. Всички пари от продажбата на книгата ще отидат за дарение и помощ към пострадалите украински градове и хора.