Напуснах ГЕРБ поради много причини, натрупани във времето. Не съм напуснала партията, за да отида в проекта на Цветан Цветанов, но това беше най-естественото решение, което взех. Хората, които дори малко ме познават, знаят, че съм много търпелив и балансиран човек, а тези, които ме познават повече, знаят, че когато взема решение, то е необратимо и окончателно.

Това заяви бившият депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по външна политика в парламента Джема Грозданова. За „Тази сутрин“ тя коментира причините, поради които е напуснала партия ГЕРБ. Тя е един от учредителите на „Републиканци за България“.

Причините да напусне ГЕРБ

Грозданова обясни, че когато е напуснала ГЕРБ, ръководството на партията ѝ е благодарило. Тя е получила и упреци.

„Административният секретар на партия ГЕРБ Цветомир Паунов, благодарейки ми, даде упрек към мен и района ми, че не впрягаме целия си интелектуален потенциал да работим срещу десните партии. Аз искам да си сътруднича, не да работя срещу десните“, обясни тя.

Друга причина е нейната борба срещу разрушаването на паметник на културата край мястото, където живее.

„Всяка година на 17 септември в Деня на София слушах, че трябва да се пази духа на стара София. 4 години се молех на Столична Община да прекрати един незаконен строеж“, уточни Грозданова.

Тя коментира, че след българското председателство на Съвета на ЕС, темата европейска и външна политика е изчезнала изцяло от българския парламент.

„Не мога да кажа защо. Смятам, че правилникът на Народното събрание не се изпълнява, защото на всеки 6 месеца като народни представители имаме правото да чуем какво прави изпълнителната власт в европейските съвети. Има необходимост от отчитане на резултати и говорене за приоритети, които България има в дадени председателства“, подчерта тя.

Тя обясни, че преди да си тръгне от ГЕРБ, е потърсила „по-елегантния“ начин да напусне партията, като кандидатства за ръководител на представителството на Еврокомисията в София.

„Затова говорих с Борисов година по-рано. Той се съгласи и оттогава не сме имали разговор“, коментира тя.

Работата с Цветан Цветанов

Грозданова обясни, че се познава с Цветан Цветанов от 2005-2006 г. Призна, че не е лично близка с него и уточни, че е детският зъболекар на децата му. По думите ѝ през цялото време е работила добре с него и сега отново ще се опита да го направи.

„Цветанов винаги е бил човекът, който е понасял негативите в партията. Сега се случва същото. Той е довел повече от 60% от хората в ГЕРБ и е направил максималното за структурите. Това не означава, че сега те ще се присъединят към новия проект. Няма кой да вземе някого, ако той не иска“, изтъкна тя.

И продължи: „Нека да Ви попитам – Когато „лошият Цветанов“ си тръгна, дали нещата са по-добре в партията и в парламентарната група? Не са по-добре. Това беше начин на управление и маниер на работа, който, смятам, че той е осъзнал сега, че трябва да бъде променен. Нека не забравяме, че Цветанов не е бил първият човек в партията“.

Тя е благодарна, че е останала в партия ГЕРБ, защото е видяла разликата между енергията и мотивацията, която е имало при председателството и след това.

„Защитавала съм авторитета на България и никога не съм работила нито за Цветанов, нито за Борисов. Никой през тези години не е вдигнал телефона или ми е писал есемес, за да ми каже какво да правя, което значи, че съм си вършела работата“, допълни Грозданова

„Брошките на ревера на ГЕРБ“

Тя обясни, че има „брошки на ревера на ГЕРБ“, които не могат да бъдат пропуснати. Като пример даде невъзможността на България да ратифицира споразумението за търговия с Канада, което, според нея, говори, че все още сме в сферата на протекционизма и не искаме да търгуваме свободно.

„Не се присъединихме и към пакта за миграцията на ООН, както и към Истанбулската конвенция“, подчерта тя и заяви, че ще продължава да отстоява позицията си.

Протестите у нас

Грозданова смята, че фрагментацията в следващия парламент ще е голяма и компромисите сред политиците ще са налице. Тя не очаква бъдещите няколко парламента да бъдат дълготрайни.

„Подкрепям протестите. Смятам, че българският парламент не е достатъчно легитимен, за да взима решения в момента. Да, трябва да има оставка“, завърши тя.

Вижте цялото участие във видеото!