Мъж и жена се опитаха да откраднат луканки от хранителен магазин в Сливен. „Акцията“ им е следновогодишна, провеждат я на 1 януари, следобед.

Двамата са забелязани от касиерката, която заключва вратата на магазина и така успява да ги задържи до идването на полицията.

Служителката видяла, че двойката се разхожда из магазина, а жената сложила в якето си няколко опаковки луканка.

От МВР казаха за bTV, че мъжът е криминално проявен и скоро е излязъл от затвора. Пред полицаите той обяснил, че накарал жена си да открадне деликатесите, за да не се сдобие с ново обвинение.

Снимка: bTV

Макар случката да е на ръба на комичното, собствениците на магазините казват, че тези прояви са много чести и сами плащат стотици левове заради липси.

Извършителите въобще не се притеснявали въпреки камерите и някои от тях дори се връщали няколко пъти, за да вземат това, което им е нужно.

Снимка: bTV

„Клиентите минават, слагат в якетата си алкохол, вафлички, салами, луканки, кашкавал. Най-често се краде алкохол. Имаме камери и наблюдаваме. Повечето от хората са редовни посетители, има и деца. Кражбите на хранителни стоки зачестяват, народът е обеднял. Хващали сме и възрастни хора, които крадат кисело мляко. Много е тъжно“, коментира Гинка Вълчанова, управител на друг магазин.

Снимка: bTV

В него са направили специален сектор, в който оставят храна за хората, които са принудени да вземат от немотия.

 „Варианти кражбите да бъдат спрени, има. Апелирам гражданите да водят борба с тази несправедливост с всички средства“, коментира адвокат Момчил Панталеев.

Собствениците на магазините обаче казват, че вече дори не подават сигнали, защото полицията идва и задържа крадците, а след това ги пуска и те се връщат.

„Неподаването на сигнали означава примиряване с действителността, а това води до създаването на порочни практики. Тогава борбата ще бъде по-трудна и невъзможна. Вярно е, че в закона от 2010 г. са въведени наказания за маловажни случаи – това са кражби в размер до две минимални заплати. Те се наказват с глоби по административен ред. Тази идея обаче е изоставена повече от 12 години“, обясни адвокатът.

Снимка: bTV

„При маловажни случаи са предвидени затвор до 1 година и глоба от 100 до 300 лева. Има огромен смисъл да се подават сигнали“, посочи още той.

„Повечето от хората, които крадат в магазините в Сливен, са „академици, преминали през школата на затвора“ и те са много по-добре запознати с правната уредба на страната. Те знаят, че ако стойността на кражбата им е по-ниска от минималната работна заплата, могат да бъдат наказани с глоба от 100 до 300 лева и това не е мотив, който да ги спре. Събираемостта след това е почти нулева. Хората от етноса се изхранват с помощи, които не подлежат на принудително събиране“, обясни адвокатът.