Две от нахапаните от ротвайлери деца остават на лечение в „Пирогов”. Тежкият инцидент стана вчера в село Железница. Най-леко пострадалото момче бе изписано.

Пострадал е и дядото, който е бил на разходка с трите си внучета – братчета на 7, 9 и 12 г., в района на минералните бани.

Най-тежко пострадалото момче е оперирано. Децата остават под наблюдение и няма опасност за живота им, каза в „Тази сутрин” говорителят на „Пирогов” Мария Пойразова. Те са с множество ухапвания, основно в областта на долните и горни крайници. Частично имат наранявания и по главата.

Пред bTV баща им разказа, че семейството живее от пет години във Великобритания и са дошли в България на ваканция.

Нападението станало изненадващо, разказва дядото на пострадалите деца. На помощ се притекла случайно минаваща жена. Тя напръскала кучетата със спрей. До „Пирогов” ги закарал техен близък роднина.

Снимка: btvnovinite.bg

Полицията арестува за 24 часа собствениците на ротвайверите – майка и син. Те са от кв. „Симеоново”. Двете кучета са откарани в приют.

Веселин Андреев от „Екоравновесие” разказа, че ротвайлерите не са проявили агресия нито при залавянето, нито при настаняването им. Той допусна, че са били изоставени и вследствие на това са проявили агресия.

Снимка: btvnovinite.bg

Проблемът с изоставените кучета в района на Железница е ежедневен, обясни кметът на селото Дойчин Сремкин. Той допълни, че в социалните мрежи е била пусната обява, че се издирват. Все още обаче не се знае дали са били изоставени, или сами са избягали. Предстои това да се изясни.

„Инцидентът е случайност. Може би са щели да нападнат някой друг. Доколкото знам едно от децата е имало страх от кучетата и може би това е предизвикало агресията им”, допусна Сремкин.

Снимка: btvnovinite.bg

Подобни случаи са чести, а съставените актове са само девет, обясни д-р Тихомир Пърлев, главен инспектор в Столичния инспекторат. В този случай се води досъдебно производство по Наказателния кодекс. По закон, ако бъде доказана вината на собствениците, ги грози до 3 г. затвор и 5000 лв. глоба.