„Наши комплексни проверки водят до отстраняването на корумпирани директори на ловни стопанства. Такъв бе случая в Държавното ловно стопанство „Каракуз“, където се установи, че има тотално безхаберие в горите, директорът бе отстранен от служебния министър на земеделието проф. Христо Бозуков. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ директорът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев.

„Сега имаме проверка с такава препоръка за Държавно ловно стопанство „Оряховица“, допълни той.

Той обясни, че по време на съвместна проверка в Държавно ловно стопанство „Искър“ са започнали да разплитат схемите как то се управлява от външни лица, а не от лесовъдите.

„Там се вижда как на база един празен договор е допуснато външна частна страна да е партньор на ловното стопанство в опазването и отглеждането на дивеч. На база това партньорство частната страна е започнала да си строи частни хотели и хамбари абсолютно незаконно без никакви документи“, допълни Дунчев.

Директорът на Изпълнителната агенция по горите обясни, че сградите на язовир „Искър“ ги няма никъде в документацията, а цялата държава носи отговорност за случилото се досега.

Собственикът на сградите в чашката на язовир „Искър“ е фирмата „Био майнинг“, която е свързана с добива на минерали, а в случая е дошла да развива ловна дейност, обаче покрай нея, може би заради занижения контрол, се е случило това.

„Новият директор на ловното стопанство е спрял строежа на всички сгради, от тук нататък трябва да разтрогнем договора, за да възстановим справедливостта“, заяви той.

Дунчев допълни, че горските служители вече работят много спокойно, тъй като служебният министър на земеделието Бозуков е застанал твърдо зад тях и зад това да няма натиск върху Изпълнителната агенция по горите.

Според него голяма част от горите се управляват от хора без образование.

Дунчев допълни, че ще бъде създаден Надзорен съвет към Изпълнителната агенция по горите, както и ще се предложат законодателни промени, с което да се гарантира, че изборът на директори в горските стопанства ще става с конкурс.

Очаква се в най-скоро време да заработи и приложение за гражданите, в което всеки ще може да изпраща сигнали до агенцията, когато стане свидетел на някакво нарушение или има информация за корупция.