„Ако третият мандат отиде при „Демократична България“ (ДБ), за „Продължаваме промяната“ (ПП) няма да е много лесно да обяснят защо отиват на избори. Ясно се вижда, че Христо Иванов е решил максимално гъвкаво да действа и иска да се състави някакъв кабинет“.

Това коментира в „Тази сутрин“ политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

„ПП са в дилема. Те правилно мислят, че трябва да се състави някакво правителство и това очевидно е по-добре за държавата. Но също така мислят, че в момента са в добра позиция. ДПС, ГЕРБ, ИТН и „Възраждане“ изключително неумело тръгнаха да ги свалят и само им изписаха вежди“, коментира Симеонов.

По думите му по-голямата част от българското общество не иска да ходи на избори и това го показват данните от няколко агенции.

Според политолога Цветанка Андреева няма да има кабинет в това Народно събрание.

„Опитът да се състави правителство в рамките на този парламент първо ще се блъсне в стената на това, че непрекъснато се мъчат да възпроизвеждат само четворната коалиция, която вече два пъти се провали. Няма как трети път да успее“, смята Андреева.

Според нея ПП вече изпитват „политическа ревност“ към това, че ако ДБ успее да направи експертен кабинет, тяхната острота ще потъне, а образите им, които са водещи в момента, ще потънат в тази експертност.

За журналиста Асен Григоров идеята с третия мандат е утопична, независимо дали БСП, ДБ или ИТН ще го получат.

„За да се възстанови тази четворна коалиция, трябва да се отиде при бомбаджията, а именно ИТН. Да разчиташ, че нещо ще се промени и тези хора ще станат нови в името на България, струва ми се наивно“, смята Григоров.