„Исканията на медицинските сестри имат основание, но приех с болка протеста, при който някои от тях се качиха на прозорците на бившия Партиен дом“.

Това коментира в „Тази сутрин“ вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му синдикалните искания за по-високи заплати са частично изпълнени.

„Очаквам тази седмица да произведем добра новина в тази посока, защото работим със синдикатите поне от седмица-две“, каза той.

По отношение на политическите искания Дончев заяви, че те са неизпълними и то не, защото той „не може да се кача на перваза“.

„Без промяна на законите, без обществен дебат не можем да демонтираме цялата здравна система такава, каквато е в момента. Тя не е съвършена и има непрекъснато нужда от подобрения“, коментира още Томислав Дончев.

Според него политици се възползват от протеста на медицинските сестри и създалото се напрежение преди дни.

„Убеден съм, че всеки техен протест е искрен и спонтанен“, смята вицепремиерът.

Взаимните обвинения между НСО и МВР за това кой е трябвало да осигури безопасността на сестрите, Дончев коментира с думите, че сградата на НС е под юрисдикцията на НСО, а МВР има отговорности, след като което и да е лице напусне входа му.

„Не е редно МВР да влиза в сградата на парламента. НСО има достатъчно ресурси – и охранители, и специалисти. Проявявам разбиране към толерантния подход, който са имали към медицинските сестри“, каза Томислав Дончев.