Тъй като депутатите са изгубили доверие помежду си, те искат да има акт на НС, с който тази процедура да бъде официално приключена. Вчера Ива Митева можеше да каже, че е постъпил акт от страна на предложения за министър-председател Пламен Николов и процедурата да бъде затворена от нея, но тъй като си нямат доверие, народните представители решиха да гласуват днес.

Това каза преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Наталия Киселова.

В специалното студио на bTV тя обаче изрази съмнение дали изобщо трябва да има дебати, когато един човек се оттегля доброволно. Освен това, по думите ѝ, подобни разговори само ще продължат да горят мостове между отделните политически партии.

Според нея вероятността ГЕРБ да приеме втория мандат от президента още този петък е малка.

"Познавайки поведението на г-н Борисов, не мисля, че той би се съгласил на петък 13 да приеме мандата. Тъй като преиздентът свиква Консултативен съвет на 16 и макар темите да са други, предполагам, че ще бъде обсъдено и там и едва след това, може би на 17 ще бъде връчен втори мандат", каза доцентът.

Доц. Киселова коментира и проверката по сигнала за плагиатство срещу вицепремиера в оттегленото правителство на ИТН Петър Илиев.

"Аз не мога да кажа какъв ще бъде изходът от проверката, но мисля, че колегите ще спазят правилата, които са приети от академичния съвет и етичната комисия, която е избрана от ОС на СУ, ще проведе конфиденциално проучване. Предполагам, че в началото на септември ще има резултат", заяви Киселова.

По думите ѝ няма конституционна криза, по-скоро има криза в отношенията между партиите.